In Duitse tarragrond zit wratziekte

De Duitse tarragrond voor de aanleg van een grondwal bij een nieuw zonnepanelenpark in Emmen is besmet met wratziekte. Om verspreiding te voorkomen, krijgt de ondernemer te maken met regels van de NVWA.

In+Duitse+tarragrond+zit+wratziekte
© Han Reindsen

Voor de aanleg van de grondwal is eind 2018 en in 2019 onder andere tarragrond van een aardappelzetmeelfabriek uit Emlichheim naar Nederland getransporteerd. Zowel de Duitse overheid als de Inspectie Leefomgeving en Transport, de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, hebben hiervoor een transportvergunning afgegeven.

Akkerbouwers maken zich zorgen. Ze zijn bang dat de Duitse tarragrond besmet is en het door verspreiding problemen kan geven in het gebied. Vanwege deze ongerustheid heeft de NVWA eind 2019 een onderzoek ingesteld naar mogelijke fytosanitaire risico's. Er zijn toen monsters genomen.

Maatregelen om verspreiding te voorkomen

Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal grondmonsters besmet is met Synchytrium endobioticum, het organisme dat wratziekte in aardappelen veroorzaakt. De NVWA verklaart het perceel 'met wratziekte besmet' en neemt maatregelen om verspreiding te voorkomen. De onderzoeken naar aanwezigheid van chitwoodi en aardappelmoeheid lopen nog.

Naar aanleiding van de eerste onderzoeksresultaten heeft de NVWA de ondernemer verboden om Duitse tarragrond aan te voeren, grond te deponeren op plaatsen waar de besmette grond aanwezig is en de grond in het depot te verplaatsen. De besmette grond mag niet naar een andere (stort)locatie worden afgevoerd.

De NVWA vindt het belangrijk dat de besmette grond ter plaatse op verantwoorde wijze wordt verwerkt en heeft daarom maatregelen opgelegd. De verwerking moet worden gestaakt zodra sprake is van uitdroging en er kans is op verwaaien. In dat geval moet de tarragrond afgedekt zijn om verspreiding te voorkomen. De afdeklaag van de grondwal moet bestaan uit minimaal 50 centimeter schone grond en moet worden ingezaaid met gras.

'NVWA heeft te laat monsters genomen'

LTO-akkerbouwbestuurder Dirk Jan Beuling is blij dat het nu zo ver is, maar is vooral ook kritisch. 'Pas eind 2019 zijn er door de NVWA monsters genomen, te laat.' Daarnaast vindt Beuling de maatregelen niet specifiek genoeg. 'Er zijn geen suggesties gedaan hoe de besmette grond moet worden afgedekt.'

Beuling hoopt op een hoger doel. 'Hoe gaan we hier in de toekomst mee om? Heeft de NVWA voldoende capaciteit om dit soort fytosanitaire problemen te onderkennen?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer