NVWA niet verplicht om tarragrond te onderzoeken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was op grond van Europese fytosanitaire maatregelen niet verplicht om onderzoek te doen naar de aangevoerde tarragrond uit Duitsland voor de aanleg van een aarden wal bij Emmen.

NVWA+niet+verplicht+om+tarragrond+te+onderzoeken
© Han Reindsen

Onlangs bleek dat die aangevoerde grond besmet is met de veroorzaker van wratziekte in aardappelen. De NVWA heeft in dit geval toch onderzoek gedaan om tegemoet te komen aan de zorgen van akkerbouwers in de omgeving. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek van de NVWA richtte zich op de veroorzakers van aardappelmoeheid en wratziekte. In twee van de vijftien onderzochte monsters bleek een besmetting aanwezig. Op basis van die vondst zijn maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan. Volgens de landbouwminister volstaan de lokaal getroffen maatregelen om het risico op verspreiding te voorkomen.


Teeltverbod

Als er toch een besmetting van landbouwpercelen optreedt, krijgt de akkerbouwer te maken met een teeltverbod voor bepaalde gewassen voor een duur van twintig jaar. Schouten: 'Akkerbouwers worden niet door de overheid gecompenseerd. Voor hen staat de mogelijkheid open om degene die de besmette grond heeft aangevoerd, civielrechtelijk aansprakelijk te stellen.'


In de brief wijst de minister erop dat de maatregelen die in de Europese Unie gelden voor schadelijke bodemorganismen in de akkerbouw, zijn gericht op het voorkomen van opbouw van populaties door de teelt van waardplanten en het voorkomen van verspreiding via het geoogst product en het gebruik van machines op landbouwpercelen.

'In dit geval was de aangevoerde grond aan de rand van een landbouwperceel opgeslagen. Daarbij heeft de ondernemer kenbaar gemaakt dat de grond bedoeld was voor een grondwal en niet voor agrarische doeleinden', schrijft Schouten aan de Tweede Kamer. Voor zover bij de NVWA bekend, komen situaties zoals in het onderhavig geval niet vaak voor.


Verantwoordelijkheid

Volgens de minister is het primair de verantwoordelijkheid van ondernemers en verwerkende bedrijven om aanvoer van besmette grond te voorkomen. 'Het aanwenden van grote hoeveelheden aangevoerde grond van elders vindt incidenteel plaats. Het meest voorkomende verspreidingsrisico van besmette grond betreft het verslepen van grond tussen percelen met machines en het verstuiven van de grond.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer