Brits pootgoed voorlopig niet toegelaten

De Europese Unie wil na 1 januari Brits pootgoed voorlopig nog niet toestaan. Het pootgoed, voornamelijk afkomstig uit Schotland en Noord-Engeland, krijgt geen derdelandstatus. 'Dit is een rampzalige uitkomst van de brexit voor Schotse boeren', zegt de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Brits+pootgoed+voorlopig+niet+toegelaten
© Nieuwe Oogst

Pootgoed lijkt daarmee een uitzondering te zijn op de regel. Alle andere agrarische producten, zoals vlees en zuivel, voldoen wel aan de Europese normen voor diergezondheid en bioveiligheid. Deze producten krijgen, net als producten die straks vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk worden geëxporteerd, wel met douaneformaliteiten te maken. Maar er gelden straks geen quotabeperkingen voor in- en export.De National Farmers' Union (NFU) noemt toegang tot de Europese markt voor agrarische producten van cruciaal belang. Meer dan 60 procent van de Britse export van landbouwproducten gaat naar de Europese Unie, met een waarde van meer dan 3,4 miljard euro.


Gevoelig in Schotland

Dat is anders voor pootgoed. Groot-Brittannië wil het pootgoed 'dynamisch in overeenstemming brengen met de EU-regels'. Maar dat is voor de Europese Unie onvoldoende. Om die reden krijgt dit product geen toegang tot de EU. In Schotland, waar het meeste Britse pootgoed vandaan komt, ligt dat gevoelig. In Schotland was geen meerderheid voor de brexit en ook andere aspecten van de brexit gaan in tegen de wil van Schotland, zegt Sturgeon.

De onderhandelingen over de derdelandstatus voor Groot-Brittannië werden gevoerd parallel aan de brexit-onderhandelingen. Het gesloten akkoord wordt gezien als een belangrijke stap richting de definitieve overeenkomst die met Groot-Brittannië is bereikt..

Groot-Brittannië exporteert jaarlijks voor ruim 100 miljoen euro aan pootgoed, waarvan ongeveer een vijfde deel naar de Europese Unie gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer