Problemen+bij+vervoer+zuivel+en+vlees+van+en+naar+VK
Nieuws
© Dirk Hol

Problemen bij vervoer zuivel en vlees van en naar VK

Het gaat aan zowel Britse als Nederlandse zijde mis met de in- en uitvoer van dierlijke producten, zoals vlees, vis en melkproducten. Dat signaleert evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek. Er ontstaan vertragingen met zendingen, omdat documenten bijvoorbeeld niet goed zijn ingevuld of vertaald.

De documenten worden daardoor ook niet goed verwerkt door de betreffende douanedienst. Sinds 1 januari is het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de interne markt met de Europese Unie en gelden douaneformaliteiten. Volgens de ondernemersvereniging zitten bij de dierlijke verswaren de grootste problemen, omdat daar de meeste extra handelingen bij zijn gekomen, aldus een woordvoerder. 'Kennelijk gebeurt het af en toe dat in systemen Nederlands wordt ingevoerd of Brits en dat er vertaalkwesties ontstaan', aldus de woordvoerder tegenover het ANP.


De problemen hebben in de afgelopen weken tot vertragingen in zendingen geleid. Evofenedex roept bedrijven nu op om aangiftes voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk in het Engels te doen.


Lege fustverpakkingen

Ook worden uitvoeraangiftes in Nederland, die door verladers moeten worden gedaan, soms nog te laat gedaan. Ook constateert evofenedex dat veerdiensten geen informatie krijgen over lege fustverpakkingen die uit het Verenigd Koninkrijk terugkomen, terwijl dat wel moet. Dan gaat het om pallets, maar ook fusten voor bier en speciale plastic kratten waarin bloemen zijn vervoerd.

Het gaat daardoor aan alle kanten in de logistieke keten mis. 'Dan kan het hier niet worden toegelaten, omdat hier geen vergunningen zijn aangevraagd. Veerboten en veerdiensten kunnen dan zo'n lading weigeren, omdat ze weten dat deze niet wordt toegelaten, omdat de juiste documenten ontbreken of niet goed zijn aangemeld', legt de woordvoerder uit.


Volumes

Tot nu toe verliepen de douaneformaliteiten redelijk vlekkeloos. Zowel vervoersbedrijven als veerdiensten gaven aan weinig problemen te ondervinden van de nieuwe situatie die door de brexit is ontstaan. Wel wordt verwacht dat de volumes de komende tijd zullen toenemen en de drukte daardoor ook zal stijgen.

De vertragingen aan de Britse grenzen heeft de Duitse vervoerder DB Schenker doen besluiten voorlopig geen vrachten voor Groot-Brittannië meer aan te nemen.


Correcte douanepapieren

DB Schenker, de logistieke tak van Deutsche Bahn, is een van de grootste transporteurs ter wereld. In een persverklaring schrijft het bedrijf dat bij slechts 10 procent van de zendingen die het vervoert naar het Verenigd Koninkrijk, klanten alle douanepapieren correct hebben ingevuld.

'De meeste ontvangers in Groot-Brittannië hebben nog nooit met douaneprocedures te maken gehad en hebben meer informatie nodig over de nieuwe regelgeving', aldus DB Schenker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer