Britten+willen+met+EU+praten+over+bevoorrading+Noord%2DIerland
Nieuws
© Europese Unie

Britten willen met EU praten over bevoorrading Noord-Ierland

De Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove en vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie bespreken volgende week in Londen de haperende bevoorrading van winkels in Noord-Ierland. Woensdagavond hadden ze daar al overleg over met de Noord-Ierse regionale regering.

Sinds de inwerkingtreding van de brexit heeft de Britse provincie Noord-Ierland voor douane en belastingen een aparte status. Dat komt doordat Noord-Ierland, in tegenstelling tot de rest van het Verenigd Koninkrijk, in de Europese interne markt voor goederen is gebleven.


In de brexitovereenkomst met de Europese Unie (EU) is afgesproken dat sommige producten die vanuit Groot-Brittannië Noord-Ierland binnenkomen, bij binnenkomst moeten worden gecontroleerd. Als gevolg hiervan zijn leveringen van voedsel en levensmiddelen vanuit Engeland naar Noord-Ierland onderhevig aan Europese douane-inspecties waardoor vertragingen ontstaan.


Lege schappen

Toen vorige maand de nadelige effecten van die nieuwe handelsgrens zichtbaar werden door lege schappen in sommige Noord-Ierse winkels, begonnen lokale gemeenschappen aldaar zich te roeren. De Britse premier Johnson verzekerde de Noord-Ieren dat hij 'alles zou doen' om de eenheid van het Verenigd Koninkrijk in stand te houden en de handelsstromen over de Ierse Zee zo soepel mogelijk te laten lopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer