Tonnen+Brits+vlees+%27rotten+weg%27+in+Rotterdamse+haven
Nieuws
© Dirk Hol

Tonnen Brits vlees 'rotten weg' in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam staan tientallen exportzendingen Brits vlees te wachten omdat ze niet voldoen aan de nieuwe EU-brexit-douaneformulieren. Volgens Britse transporteurs en voedselexporteurs staan de vrachten 'weg te rotten'.

De verhalen over tonnen rottend vlees die vast zitten in Europese havens wordt breed uitgemeten in de Britse media. De vertraging is het gevolg van het extra papierwerk als gevolg van de brexit. Vleesexporteurs naar de EU hebben te maken met soortgelijke problemen als Britse vishandelaren ondervinden sinds 1 januari de brexit een feit is. Die worden veroorzaakt door nieuwe douane-, ziekte- en gezondheidscontroles. Exporteurs ondervinden de 'aanzienlijke' last van nieuwe administratieve rompslomp aan de grens.


David Lindars van de British Meat Processors Association (BMPA) zegt dat er meer dan 120 vrachtwagens met Brits vlees in de haven van Rotterdam vaststaan. Het grootste deel van het vertraagde vlees zal moeten worden vernietigd en op een vuilstortplaats worden gestort, wat handelaren honderdduizenden ponden kost, waarschuwde Lindars.


Duidelijk geweest

De Britse regering erkent in een reactie dat er door de brexit nieuwe douaneprocedures van kracht zijn. 'We zijn altijd duidelijk geweest dat er nieuwe processen zouden komen voor handelaren en we blijven hen ondersteunen bij hun overgang naar deze nieuwe regelingen', aldus een woordvoerder van de Britse regering.Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer