Zuivel komt VK niet in zonder gezondheidscertificaat

Nederlandse zuivelproducten moeten vanaf 1 april zijn voorzien van een gezondheidscertificaat om naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te mogen. Het is een van de nieuwe regels die zijn opgesteld in het kader van de brexit. Ze worden stapsgewijs ingevoerd. Vanaf 1 juli wordt op de certificaten gehandhaafd.

Zuivel+komt+VK+niet+in+zonder+gezondheidscertificaat
© Pixabay

Het VK is een belangrijk exportland voor de Nederlandse zuivel. Nederland exporteert hier jaarlijks zo'n 40.000 ton kaas naartoe. FrieslandCampina neemt ongeveer de helft hiervan voor zijn rekening. De zuivelcoöperatie exporteert ook veel Chocomel naar het VK, meldt Brexitloket.

Wat 1 april voor FrieslandCampina vooral spannend maakt, is dat het bedrijf voor de laatste cruciale stappen afhankelijk is van Britse en Nederlandse inspectie- en douanediensten. 'De veterinaire certificaten die per 1 april verplicht zijn, worden gemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de regels die de Britten hiervoor opstellen', stelt Wim Kloosterboer, Corporate Manager Trade & Dairy Affairs van FrieslandCampina.


Wachtdagen

De aanvraag en verwerking van de veterinaire gezondheidscertificaten leiden tot wachtdagen. De zuivelproducten konden voor de brexit direct weg. Straks zullen bepaalde producten, zoals kaas, van te voren gereed moeten worden gehouden voor inspectie. 'Dit alles leidt tot een extra beslag op ruimte die er vaak niet is', vervolgt Kloosterboer.

Verder leidt de brexit tot langere transportroutes. Zo is voor transporten richting Ierland, die altijd via het VK liepen, een andere route noodzakelijk. En transportpallets, waarvoor binnen de Europese Unie een standaard geldt, moeten voor VK-transporten voldoen aan de internationale standaarden. 'Ook dit brengt extra kosten met zich mee', aldus Kloosterboer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer