Varkenshouder Chris Hoeven bespaart veel geld met MijnVoer

Lagere voerkosten, stabielere rantsoenen, gezondere dieren en een objectief voeradvies. Dat zijn voor varkenshouder Chris Hoeven uit Oirschot de belangrijkste redenen om te kiezen voor MijnVoer. 'Ik wil een fair deel van de koek.'

Varkenshouder+Chris+Hoeven+bespaart+veel+geld+met+MijnVoer
© Johan Boonen

Hoeven wil wel even demonstreren hoe MijnVoer werkt. Hij pakt zijn iPad en plaatst een voerorder. De samenstelling heeft hij van tevoren tot in detail bepaald, in samenspraak met zijn voeradviseur en nutritionist. Prompt verschijnt een lijst met potentiële leveranciers. Hoeven wijst naar de cijfers. 'Kijk, die is het goedkoopst. Scheelt zo'n 250 euro met de duurste.'

Op een bestelling van ongeveer 7.500 euro is dat 3 procent. De varkenshouder kijkt er niet van op. 'Soms zit er een verschil van wel 800 euro op 28 ton voer.' Dat tikt door voor een bedrijf dat wekelijks vier vrachtwagens mengvoer consumeert. Zo kan het zijn dat vandaag een Nederlandse combinatie zijn erf op draait en morgen een Duitse of een Belgische leverancier het voer brengt.


Biggenproducent

Hoeven is biggenproducent. Hij houdt in Oirschot 700 opfokgelten en 2.400 zeugen met bijbehorende biggen. Hij maakt sinds 2015 gebruik van MijnVoer. Voor die tijd was hij klant bij een mengvoederbedrijf. 'Met MijnVoer bepaal ik zelf de samenstelling van het voer. Voor mij werkt dat goed.'

Met MijnVoer bepaal ik zelf de samenstelling en de grondstoffen en de marges zijn voor mij

Chris Hoeven, varkenshouder in Oirschot

Met de overschakeling naar MijnVoer nam de varkenshouder afscheid van voorlichters in dienst van de mengvoerleverancier. 'Die worden uiteindelijk door mij betaald, terwijl ze natuurlijk niet objectief zijn.' De ondernemer verstrekt tien verschillende voersoorten: van dekstalvoer tot biggenstartkorrel en van lactovoer tot eindopfokkorrel. De optimale samenstellingen heeft hij steeds beter in de vingers.


Finetunen

'Je kennis neemt toe. Je weet wat nodig is als de melkproductie onder oudere zeugen wat omhoog moet. Of die van jonge zeugen juist wat naar beneden om diarree onder biggen te voorkomen. Het is vaak een kwestie van finetunen', geeft Hoeven aan.


De varkenshouder is niet bang dat hij met MijnVoer verstoken blijft van nieuwe ontwikkelingen. 'Ik heb laatst het Handboek Varkenshouderij er nog eens bij gepakt. Een exemplaar van dertig jaar oud. De behoeftes van een varken zijn in die tijd echt niet veel veranderd.'


Geen grip

Hoeven weet dat ook mengvoerbedrijven voer op maat leveren, met precieze gehaltes aan eiwit en energie. 'Maar dan heb ik geen grip op de keuze van grondstoffen. Wanneer op papier de voederwaarde van twee grondstoffen gelijk is, kiest een mengvoederbedrijf de goedkoopste. Met MijnVoer bepaal ik zelf de grondstoffen en de marges zijn voor mij.'

De varkenshouder laat een grafiek zien: wie in de keten wat verdient aan varkensvlees. Alle schakels pikken een graantje mee met uitzondering van de varkenshouder. Die moet het gemiddeld stellen met een negatieve marge. 'Dat wil ik op mijn bedrijf niet laten gebeuren. Ik wil een fair deel van de koek.'


Stabielere rantsoenen

De mogelijkheid om zelf grondstoffen te kunnen kiezen, heeft volgens Hoeven nog een voordeel: rantsoenen zijn stabieler. Daardoor zijn technische resultaten beter en dieren gezonder. De financiële afwikkeling verloopt bij MijnVoer anders: bestellingen moeten vooraf worden betaald. Dit in tegenstelling tot mengvoerbedrijven die vaak soepele betalingsvoorwaarden hanteren.

De varkenshouder maalt er niet om. 'Uiteindelijk zijn die ook een sigaar uit eigen doos.' Hoe weet hij dat het aangeleverde voer precies aan de specificaties voldoet? 'Het toezicht is streng. Ik ontvang sowieso van iedere vracht een monster dat ik mag laten analyseren. Met enige regelmaat controleert MijnVoer onaangekondigd bestellingen.'


Innovaties

Deelname aan MijnVoer typeert Hoeven: hij schuwt innovaties niet. Zo zijn de stallen al vijftien jaar aangesloten op biologische luchtwassers. Keer op keer laten metingen zien dat de emissie van ammoniak vrijwel nul is. Hetzelfde geldt voor fijnstof. 'Dat moet ook wel. Ik opereer vlak bij burgerwoningen en op 270 meter ligt een groot sportcomplex. Ik wil de omgeving niet belasten.'

En inderdaad: op zijn erf is geen sprake van geur of stank. Het geheim van een goedwerkende biologische luchtwasser? 'Schakel hem nooit uit. Om die reden heb ik verschillende stallen op één luchwasser aangesloten. Ligt een van de stallen leeg, dan kan de luchtwasser gewoon blijven doordraaien.'


Mestscheiding

Verder pioniert de varkenshouder op het gebied van mestscheiding. Het mineralenconcentraat uit dat proces zet hij af als kunstmestvervanger in een pilot onder melkveehouders en aardappeltelers. En Hoeven heeft 1.600 zonnepanelen geïnstalleerd. 'Ik wil er nog eens 3.200 plaatsen. Dan ben ik zelfvoorzienend wat energie betreft. Meedoen aan nieuwe ontwikkelingen is een van de leukste aspecten van mijn vak.'


De varkenshouder verstrekt tien verschillende soorten voer.
De varkenshouder verstrekt tien verschillende soorten voer. © Johan Boonen

MijnVoer jaarlijks goed voor 300.000 ton voer


MijnVoer werd negen jaar geleden opgericht. Aan de ene kant van MijnVoer zitten varkenshouders en melkveehouders die via het platform prijzen opvragen van mengvoer dat exact voldoet aan hun specifieke wensen. Aan de andere kant bevinden zich meer dan twintig mengvoerbedrijven uit Nederland, België en Duitsland die op basis van de specificaties hun prijs doorgeven. Veehouders kunnen vervolgens direct vergelijken en bestellen. Het doel van MijnVoer is een lagere kostprijs en een beter rendement in de keten. Inmiddels is MijnVoer goed voor een omzet van 300.000 ton mengvoer, wat overeenkomt met de productie van een middelgrote mengvoeronderneming. Voor de mengvoerbedrijven heeft deelname aan MijnVoer ook voordelen: het is een nieuw afzetkanaal, zonder extra kosten te hoeven maken. Overigens doen de drie grootste mengvoederbedrijven van Nederland – De Heus, Agrifirm en ForFarmers – niet mee aan MijnVoer. MijnVoer maakt sinds 2019 onderdeel uit van Duynie, een dochteronderneming van Cosun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer