Koeienvoer goede eiwitbron voor varkens

Koeienvoer kan mogelijk een goede eiwitbron voor varkens vormen. Gras, luzerne of rode klaver zouden daarmee een potentiële vervanger van sojaschroot zijn.

Koeienvoer+goede+eiwitbron+voor+varkens
© Laurens Eggens

Via raffinage zijn uit deze circulaire grondstoffen van dichtbij eiwitisolaten te halen. De verteerbaarheid ervan kan nu nog niet tippen aan die van soja-eiwitten, blijkt uit project Circulaire Bio-economie.

Schothorst Feed Research en Wageningen Livestock Research zijn samen met partners uit de diervoederketen op zoek naar manieren om circulaire grondstoffen op te waarderen tot waardevolle diervoeders. Dat gebeurt in project Circulaire Bio-economie.


Eiwitisolaten

Uit onderzoek naar het winnen van eiwitisolaten uit gras, rode klaver en luzerne blijkt dat ze voldoende ruw eiwit bevatten. Op zo'n 238 miljoen hectare in Europa wordt gras geteeld. In Nederland wordt gemiddeld 10,8 ton droge stof per hectare gewonnen met een eiwitopbrengst van minder dan 1.200 tot meer dan 2.000 kilo per hectare.

Eenmagige dieren als varkens verteren intact gras en groen blad matig vanwege het hoge vezelgehalte. Maar hoe jonger en minder vezelig het gras is, hoe beter de verteerbaarheid van eiwit wordt. Dan kan de eiwitvertering oplopen naar 63 procent. Mogelijk kan het eiwit dat vrijkomt bij de raffinage van gras en groen blad toegepast worden in varkensvoeding.

Op laboratoriumschaal is de eerste verkenning uitgevoerd naar de verteerbaarheid van geïsoleerd eiwit uit gras, rode klaver en luzerne. Als referentie diende sojaschroot dat 48,9 procent ruw eiwit bevatte en voor 97 procent verteerbaar was.


Verbeerbaarheid

De eiwitisolaten uit gras, rode klaver en luzerne bevatten respectievelijk 42,4 procent, 51,7 procent en 58,6 procent ruw eiwit. Het luzerne-isolaat was voor 79 procent verteerbaar. De verteerbaarheid van het eiwitisolaat uit rode klaver kwam onder laboratoriumomstandigheden uit op 60 procent. Over de economische en nutritionele randvoorwaarden voor toepassing van deze eiwitisolaten in de voeding van varkens gaan de voedingsonderzoekers zich nu buigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer