Kwekers+met+hoge+bomen+wachten+op+mastspuit
Nieuws
© Damcon

Kwekers met hoge bomen wachten op mastspuit

Voor het spuiten van hoge laanbomen volgens de laatste richtlijnen voor de driftreductie wachten boomkwekers op de introductie van de mastspuit.

Dit vertelde Anneke van Dijk vorige week tijdens een webinar van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen over gewasbeschermingsactualiteiten. Volgens de beleidsadviseur van LTO wordt het eerste prototype van de mastspuit in de loop van april in Nederland verwacht.

De mastspuit is het resultaat van een onderzoeksproject van enkele jaren geleden, waaraan is gewerkt door Wageningen University & Research en in samenwerking met mechanisatiebedrijf Damcon in het kader van beleidsondersteunend onderzoek van het ministerie van EL&I (nu LNV).

Damcon in Opheusden laat de mastspuit bouwen in Italië. 'Als het prototype voldoet, dan is de verwachting dat de eerste reguliere machines in de tweede helft van de zomer leverbaar zijn voor de praktijk, mits de gewenste eisen binnen de specificaties van de machine passen', aldus Van Dijk.


Sensoren voor gatdetectie

Met de mastspuit kunnen laanboomkwekers ook bij hoge bomen voldoen aan de regels voor driftreductie die sinds het begin van dit jaar gelden. Uitgerust met de juiste driftreducerende spuitdoppen en bijvoorbeeld sensoren voor gatdetectie is het volgens Van Dijk mogelijk om tot 95 procent driftreductie te realiseren.

Overigens meldt de beleidsadviseur dat zij niet verwacht dat elke laanboomkweker direct een mastspuit zal willen aanschaffen. 'Het vergt een forse investering en vooral de hogere bomen hoeven niet vaak te worden gespoten. Mogelijk zullen kwekers als groep zo'n machine aanschaffen of de bespuiting overlaten aan een loonwerker met een mastspuit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer