Driftreductie+is+nog+flinke+klus+voor+boomteelt
Nieuws
© Haijo Dodde

Driftreductie is nog flinke klus voor boomteelt

Het voldoen aan de driftreducerende maatregelen die van 1 januari 2021 gelden voor opwaartse en zijwaartse bespuitingen zal nog een grote uitdaging worden voor de boomteeltsector. Die inschatting maakt de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen.

In het activiteitenbesluit is beschreven dat het verplicht is om te spuiten met een techniek en bijpassende dop en spuitdruk die minimaal 75 procent emissiereductie realiseren.

De boomkwekerijsector heeft tot 1 januari 2021 ontheffing voor de opwaartse en zijwaartse bespuitingen. Daarna moet de sector wel voldoen aan de nieuwe regels voor driftreductie. De gebruikte spuittechniek en spuitdoppen moeten zijn erkend en opgenomen in de lijsten voor driftreducerende technieken (DRT) en driftreducerende doppen (DRD).


Slechts één erkende combinatie

Uit een inventarisatie van de LTO-vakgroep blijkt dat er voor de genoemde technieken op dit moment slechts één erkende combinatie van spuittechniek en spuitdop is waarmee wordt voldaan aan de 75 procent driftreductie. Een werkgroep zal de komende maanden een overzicht maken van beschikbare technieken en doppen, op initiatief van de vakgroep. Aan de hand daarvan kan worden ingezet op het erkend krijgen van meer technieken en doppen voor driftreductie.

Volgens de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen is de route naar erkenning van spuittechnieken en doppen geen snelle. Ook als technieken en doppen al beschikbaar zijn in andere sectoren is een goede onderbouwing met meetgegevens nodig voor toelating in de boomteeltsector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer