Blootstelling+bepaalt+risico+gevaarlijk+middel
Achtergrond
© Han Reindsen

Blootstelling bepaalt risico gevaarlijk middel

Syngenta toonde tijdens een bijeenkomt spuittechniek van AgruniekRijnvallei vorige week woensdag in Hummelo een prototype van easyconnect. Met dit gesloten systeem is een veldspuit veilig te vullen met gewasbeschermingsmiddelen, ook voor het milieu.

Met twee bijeenkomsten heeft AgruniekRijnvallei de afgelopen weken uitleg gegeven over de regels over spuittechniek. Zo'n honderd deelnemers kregen vorige week woensdag bij Minkhorst Akkerbouw in Hummelo vooral uitleg over driftbeperking en persoonlijke bescherming.


Easyconnect bestaat uit twee onderdelen: een schroefdop op de verpakking en een koppelstuk voor op de veldspuit. Met dit systeem zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank. Dit vermindert de persoonlijke blootstelling en de emissie naar het milieu. Een geïntegreerd spoelsysteem maakt het reinigen van de verpakking eenvoudig.

Met dit easyconnect zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank.
Met dit easyconnect zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank. © Han Reindsen

De wet verplicht een spuitmasker, maar velen gebruiken hem niet

Mark Ermers, Bayer

Uv-licht

Ook Mark Ermers van Bayer staat stil bij persoonlijke bescherming. Hij vraagt of iemand bij een proefopstelling een spuitdop wil schoonmaken zoals hij dat zelf altijd doet. Met blote handen draait iemand de dop eraf. Een fluoriserende stof en uv-licht maken zijn hand en broek blauw. 'In de praktijk wordt ook het stuur van de trekker blauw. En als je een plasje gaat doen….'

Fluoriserende vloeistof en uv-licht maken duidelijk dat je handschoenen moet dragen bij het schoonmaken van een spuitdop.
Fluoriserende vloeistof en uv-licht maken duidelijk dat je handschoenen moet dragen bij het schoonmaken van een spuitdop. © Han Reindsen

Ermers wijst erop dat er bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onderscheid is tussen risico en gevaar. 'Bij geen blootstelling is er bij een gevaarlijk middel niets aan de hand. De blootstelling bepaalt het risico. Wie gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, heeft zorgplicht. De wet verplicht een spuitmasker, maar velen gebruiken hem niet.'

Spuitmasker

Geert van Gessel van CAF draagt een mondkapje, werkhandschoenen, werkschoenen, regenjas en een rugspuit. Hij vraagt of dit een goede wijze van werken is. Nee. Gessel zou een spuitoveral moeten dragen, een spuitmasker, laarzen en waterdichte handschoenen. 'Een spuitmasker heeft een levensduur van maximaal acht uur. Voor je eigen veiligheid moet je dat bijhouden.'

Tijdens de bijeenkomst schenken de sprekers aandacht aan verschillende spuittechnieken. Niet één techniek is de beste. Het hangt onder andere af van het bouwplan en het middelengebruik. Technieken met de hoogste driftreductie geven de meeste keuzevrijheid.

Hoogste driftreductie

Maarten Leune van Agrifac wijst erop dat veldspuiten met luchtondersteuning, Dubex Wave en Wingssprayer de hoogste driftreductie halen. Hij staat bij een spuitboom van Agrifac met om de 3 meter hydraulische ventilatoren. 'De lucht is traploos te regelen vanuit de cabine. We hebben deze spuitbomen tot 39 meter.'

Maarten Leune geeft uitleg over de spuitboom van Agrifac met om de 3 meter hydraulische ventilatoren.
Maarten Leune geeft uitleg over de spuitboom van Agrifac met om de 3 meter hydraulische ventilatoren. © Han Reindsen

Een druklogger op een veldspuit vindt Leunen maar niks. 'Blijf zo lang mogelijk weg van de druklogger. Je moet dan steeds binnen de lijntjes kleuren.' Volgens Leunen zijn twee oplossingen in de praktijk populair: een lage spuitboom met doppen op 25 centimeter en een dubbele teeltvrije zone. 'Bij grote percelen en weinig sloten een alternatief.'

Elektrische dopschakeling

Nick Kuijken van Kamps de Wild staat vooral stil bij de elektrische dopschakeling op de Amazone-veldspuiten. Bij het systeem Amaselect zijn de doppen vanuit de cabine aan te sturen en te wisselen. Doordat de doppen op een brug zitten, is het mogelijk om te schakelen naar een dopafstand van 25 centimeter. Zes doppen op 1 meter kunnen ook. 'Per gewas is het spuitpatroon op de veldspuit in te stellen', zegt Kuijken.

Bij het systeem Amaselect zijn de doppen vanuit de cabine te schakelen naar een dopafstand van 25 centimeter.
Bij het systeem Amaselect zijn de doppen vanuit de cabine te schakelen naar een dopafstand van 25 centimeter. © Han Reindsen

Bij de Amazone-veldspuit geeft Jacob Offerman uitleg over MagGrow. Het systeem bestaat uit een magnetische hoofunit voor op de veldspuit en dunne magnetische stangen voor in de spuitleiding.

MagGrow bestaat uit een magnetische hoofdunit voor op de veldspuit en magnetische stangen voor in de spuitleiding.
MagGrow bestaat uit een magnetische hoofdunit voor op de veldspuit en magnetische stangen voor in de spuitleiding. © Han Reindsen

Minder drift

'Dit magnetische spuitsysteem zorgt voor minder drift en een betere bladbedekking. Dat komt door uniformere en meer effectieve druppels', zegt Offerman. 'Het systeem is eenvoudig op te bouwen en over te plaatsen naar een nieuwe veldspuit.'

Met de hulpstof Squall is drift te beperken en zijn de hechting en bladbedekking te verbeteren.
Met de hulpstof Squall is drift te beperken en zijn de hechting en bladbedekking te verbeteren. © Han Reindsen

Ook met de hulpstof Squall is drift te beperken en zijn de hechting en bladbedekking te verbeteren. Met een kleine test laat Rick Sijs van GreenA het effect met uv-licht zien. Het middel is regenvast en biologisch afbreekbaar.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer