Effectiviteit+is+nodig+naast+driftreductie
Achtergrond
© Han Reindsen

Effectiviteit is nodig naast driftreductie

Bij spuittechniek is steeds meer duidelijkheid over de driftreductieklasse. Daarnaast is de effectiviteit van de bespuiting een belangrijk aspect. Hoe meer de gewassen en/of de gewasbeschermingsmiddelen vragen qua techniek, hoe meer je daar rekening mee moet houden.

Delphy hield verleden week een voorlichtingsdag over spuittechniek en waterkwaliteit bij maatschap Michel in het Overijsselse Dedemsvaart. Alle veldspuiten met driftreducerende technieken waren aanwezig. Door onder andere het begin van het oogstseizoen en het coronavirus was de belangstelling niet groot.


De sleepdoeksystemen van Wingssprayer en de Wave van Dubex geven met de juiste dopkeuze een driftreductie van 99 procent.
De sleepdoeksystemen van Wingssprayer en de Wave van Dubex geven met de juiste dopkeuze een driftreductie van 99 procent. © Han Reindsen

De techniek van het sleepdoeksysteem van Wingssprayer en de Wave van Dubex kwamen tijdens de demonstratie als eerste aan bod. Met de juiste dopkeuze is een driftreductie van 99 procent mogelijk. 'Daarmee kun je bijna alle gewasbeschermingsmiddelen spuiten', zegt Erwin Bakker van Delphy. 'Dat kan ook met een redelijk fijne druppel, belangrijk bij onder andere onkruidbestrijding in bieten.'


AirFlowPlus

Ook de Agrifac AirFlowPlus haalt 99 procent driftreductie bij een fijne druppel. 'De belangstelling voor de AirFlowPlus is in een jaar tijd vertienvoudigd', zegt salesmanager Maarten Visscher van Agrifac. 'Er zijn telers die qua spuitboombreedte teruggaan van 45 of 51 meter naar maximaal 39 meter bij de AirFlowPlus en dat is opvallend.'

Met 99 procent driftreductie kun je bijna alles spuiten

Erwin Bakker, adviseur akkerbouw bij Delphy

Volgens Visscher heeft dat onder andere te maken met de teelt. 'Veel telers willen niet met een sleepdoek door het gewas pootgoed.'


Eenvoudig hulpstuk

De salesmanager geeft aan dat het voor telers niet leuk is als ze een veldspuit van bijvoorbeeld vier jaar oud moeten inruilen voor een nieuwe techniek met meer driftreductie. Agrifac heeft een eenvoudig hulpstuk om de dopafstand te verkleinen naar 25 centimeter. In combinatie met een verlaagde spuitboom is de veldspuit dan breder inzetbaar.


Met een eenvoudig hulpstuk van Agrifac is de dopafstand te verkleinen naar 25 centimeter.
Met een eenvoudig hulpstuk van Agrifac is de dopafstand te verkleinen naar 25 centimeter. © Han Reindsen

De precisietechniek Need Farming van Agrifac was niet aanwezig op de demonstratie. Need Farming doet het op veel plaatsen in de wereld goed, maar niet in Nederland. Visscher: 'De cameratechniek die de veldspuit plaatsspecifiek laat werken, moet passen bij het bedrijf. Een loonwerker die jaarlijks bijvoorbeeld 500 hectare spuit, kan de techniek niet snel rendabel maken.'


De techniek met luchtondersteuning van Hardi Twin Force is beschikbaar tot een boombreedte van 36 meter.
De techniek met luchtondersteuning van Hardi Twin Force is beschikbaar tot een boombreedte van 36 meter. © Han Reindsen

Volgens Homburg Holland stijgt de vraag naar de Hardi Twin Force met een driftreductie van 99 procent en een fijne druppel 'explosief'. De techniek met luchtondersteuning is beschikbaar tot een boombreedte van 36 meter. Tijdens de demonstratie ging het om een acht jaar oude machine, die netjes is onderhouden en de allernieuwste techniek heeft.


Magnetische spuittechniek

De John Deere R962i-veldspuit is uitgerust met een magnetische spuittechniek van MagGrow. Het systeem bestaat uit een magnetische hoofdunit voor op de veldspuit en dunne magnetische stangen voor in de spuitleiding. De techniek zorgt voor minder drift en een betere bladbedekking.


De magnetisering van het water door MagGrow zorgt voor minder drift en een betere bladbedekking.
De magnetisering van het water door MagGrow zorgt voor minder drift en een betere bladbedekking. © Han Reindsen

'Het systeem kan op alle veldspuiten worden opgebouwd', zegt Bakker. 'De driftreductieklassen van de doppen gaat één klasse omhoog. Bij 97,5 procent driftreductie werk je wel met vrij grove druppels.'


De Horsch Leeb 6300 PT realiseert door een verlaagde spuitboom maximaal 90 procent driftreductie.
De Horsch Leeb 6300 PT realiseert door een verlaagde spuitboom maximaal 90 procent driftreductie. © Han Reindsen

De Horsch Leeb 6300 PT realiseert door een verlaagde spuitboom (maximaal 30 centimeter boven het gewas) maximaal 90 procent driftreductie. 'De kans is aanwezig dat bij nieuwe spuitdoppen de driftreductie naar boven de 90 procent gaat', zegt de adviseur akkerbouw van Delphy.


Blootstelling

Tijdens de dag toonde Syngenta een prototype van easyconnect. Met dit systeem zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank. Dit vermindert de persoonlijke blootstelling en de emissie naar het milieu.


Met easyconnet zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank.
Met easyconnet zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de verpakking naar de spuittank. © Han Reindsen

'Een dergelijk systeem is in 2024 verplicht. We hopen dat alle fabrikanten dit systeem gaan gebruiken, anders krijgen telers het nog lastig om aan de eisen te voldoen', zegt Aron Bom van Syngenta.


Toekomstvisie Gewasbescherming 2030

Behalve de driftreductie krijgen telers ook te maken met de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van landbouwminister Carola Schouten. Deze visie wil naar een duurzame gewasbescherming. Om dit te realiseren, is door alle belanghebbenden, waaronder LTO Nederland, een uitvoeringsplan opgesteld. Hierin is omschreven wat er moet gebeuren om de doelen uit de visie te halen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer