Veldspuit veilig vullen met easyconnect

Syngenta toonde tijdens een bijeenkomt spuittechniek van AgruniekRijnvallei een prototype van easyconnect. Met dit gesloten systeem is een veldspuit veilig te vullen met gewasbeschermingsmiddelen.

Veldspuit+veilig+vullen+met+easyconnect
© Han Reindsen

Met twee bijeenkomsten gat AgruniekRijnvallei de afgelopen weken uitleg over de spuittechniekregels. Zo'n honderd deelnemers kregen woensdag bij Minkhorst Akkerbouw in Hummelo vooral uitleg over driftbeperking en persoonlijke bescherming.

Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van de easyconnect. Het systeem bestaat uit twee onderdelen: een unieke schroefdop op de verpakking en een koppelstuk voor op de veldspuit.

Met de easyconnect zijn gewasbeschermingsmiddelen rechtstreeks over te brengen van de originele verpakking naar de spuittank. Dat vermindert de blootstelling van de boer/loonwerker en de emissie naar het milieu. Een geïntegreerd spoelsysteem maakt het reinigen en spoelen van de verpakking eenvoudig.

Spuittechnieken

Tijdens de bijeenkomsten waren er meerdere sprekers die aandacht schonken aan de verschillende spuittechnieken. De aandacht ging vooral uit naar driftbeperking en een goede bedekking. Er is niet één techniek het beste. Het is onder andere afhankelijk van het bouwplan en het middelgebruik.

Technieken met de hoogste driftreductie geven de meeste keuzevrijheid. Henny Vermeulen van AgruniekRijnvallei Plant vindt het belangrijk om als sector aan de drifteisen te voldoen. 'Minder emissie naar het milieu is belangrijk om gewasbeschermingsmiddelen naar de toekomst toe te behouden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer