FrieslandCampina produceert meer, maar stoot minder CO2 uit

FrieslandCampina-leden hebben de totale CO2-uitstoot per kilo melk sinds 2010 omlaag gebracht met 8 procent. Hierdoor is de totale uitstoot van de zuivelcoöperatie licht gedaald, ondanks een groei van de productie met 13,6 procent.

FrieslandCampina+produceert+meer%2C+maar+stoot+minder+CO2+uit
© Dirk Hol

Royal FrieslandCampina (RFC) stelde in 2010 als doel dat de productie naar 2020 mocht groeien, zolang de broeikasgasuitstoot in 2020 niet hoger zou zijn. RFC heeft dat doel samen met de meer dan 17.000 leden bereikt.

CEO Hein Schumacher is trots op dit resultaat. Het is volgens hem bereikt doordat leden-melkveehouders en de medewerkers op de productielocaties de overgang naar groene energie hebben omarmd.


Productiestijging

De totale uitstoot aan broeikasgassen – van de leden-melkveehouders, het transport van de boerderij naar de productielocaties en de productielocaties – werd in 2010 berekend op 13.108 kiloton voor een productievolume van 8.859 miljoen kilo melk. In 2020 was die uitstoot licht gedaald naar 13.039 kiloton, terwijl het productievolume steeg naar 10.064 miljoen kilo melk. De CO2-uitstoot daalde hierdoor met 8 procent naar 1,22 CO2-equivalenten per kilo melk.

De daling van de CO2-uitstoot zal de komende tien jaar flink door moeten zetten. RFC wil de uitstoot van broeikasgassen met een derde laten dalen in 2030.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer