Friese veehouders melden zich voor stikstofaankoop

Zeven Friese veehouderijen met een relatief hoge stikstofuitstoot bij Natura 2000-gebieden willen meedoen aan de aankoopregeling van het Rijk.

Friese+veehouders+melden+zich+voor+stikstofaankoop
© Rianne den Balvert

De provincie dient daarom een aanvraag in bij het Rijk voor de regeling, waarvoor in de eerste ronde 7,5 miljoen euro beschikbaar is. Doel van de uitkoop is de stikstofneerslag op nabijgelegen Natura-2000 gebieden te verminderen. Met het beschikbare budget koopt de provincie in deze ronde drie of vier bedrijven uit.


Mogelijk moet de provincie gaan prioriteren bij de aankoop van bedrijven. Dit wordt gedaan op basis van de neerslag van het bedrijf op de vier Natura 2000-gebieden met de meeste overschrijding. Dat zijn de Bakkeveense Duinen, het Fochteloërveen, de Wynjeterper Schar en het Drents-Friese Wold. Wanneer er nog ruimte is voor aankoop, kan ook in de omgeving van andere Natura 2000-gebieden aangekocht worden.

Het kabinet stelt voor de opkoopregeling 350 miljoen euro beschikbaar aan provincies, waarvan 100 miljoen euro in de eerste ronde. Na de eerste ronde stelt het Rijk waarschijnlijk dit jaar en in 2022 nogmaals geld beschikbaar, zodat provincies bedrijven kunnen aankopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer