Meer+drinken+zorgt+voor+zwaardere+biggen+en+meer+biest
Nieuws
© Varkens Archief

Meer drinken zorgt voor zwaardere biggen en meer biest

Werken aan vitalere biggen zit soms in een verrassende hoek. Zeugen die in de dracht minimaal 4 liter meer drinken dan gemiddeld (6,2 liter per zeug per dag), hebben tomen met gemiddeld 50 gram zwaardere biggen. Rond het werpen volop drinkende zeugen produceren 10 procent meer biest.

Pasgeboren biggen krijgen daardoor meer energie en voedingsstoffen binnen en bouwen extra weerstand op. 'Een optimale drinkwateropname van zeugen is dus belangrijk voor de levensstart van biggen', stelt Dick Pannekoek, technisch specialist bij Trouw Nutrition.

Uit onderzoek blijkt de opname van drinkwater van zeugen in de dracht te variëren tussen de 3 en 30 liter. Zeker de categorie dragende zeugen die gemiddeld minder dan 4 liter water per dag opneemt, zou gestimuleerd moeten worden om meer water te drinken.


Aanzuren

Als de waterkwaliteit en -voorziening op orde zijn, is aanzuren een optie. Toevoegen van een organisch zuur maakt het water smakelijker en het ondersteunt de darmgezondheid en vertering van het voer. Om bacterievorming in leidingen tegen te gaan, is een zuurgraad van onder de 4,1 het uitgangspunt.

'Meten is weten geldt ook voor alles wat met drinkwater te maken heeft', zegt Pannekoek. 'Check daarom of de drinknippel bij elke kraamzeug minimaal 3 liter per minuut geeft als alle zeugen tegelijk drinken. Het zijn allemaal stapjes om de vitaliteit, groei en overleving van biggen te verbeteren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer