Refractometer geeft inzicht in biestkwaliteit

Melkveehouder Linda van den Tweel uit Oosterzee meet de biestkwaliteit met een refractometer. Op deze manier wil ze zich verzekeren van een goede start voor de kalveren.

Refractometer+geeft+inzicht+in+biestkwaliteit
© Fotografie Frans Mulder

Het Friese melkveebedrijf met ongeveer 250 melkkoeien kwam enkele jaren geleden in aanraking met de meter, dankzij een stagiaire. Zij wilde onderzoek doen naar verbeterpunten voor de kalveropfok, die minder goed verliep. Daarbij kwam ook de refractometer in beeld. Die bepaalt de biestkwaliteit. Het werd een blijvertje.

'De refractometer is een soort miniverrekijker. Daar leg je een beetje eerste biest op. Vervolgens kun je door het lensje zien hoe de biestkwaliteit is', vertelt Van den Tweel, die op het melkveebedrijf verantwoordelijk is voor de kalveropfok.


Brix-waarde

Het apparaat meet met de Brix-waarde, de hoeveelheid droge stof in de biest. Een drogestofgehalte boven de 19 procent is gekoppeld aan de hoeveelheid antistoffen in de melk. Ligt de Brix-waarde onder de 22 procent, dan is de kwaliteit van de biest slecht. Daardoor bouwen de kalveren onvoldoende weerstand op.

Dat was bij het melkveebedrijf van Van den Tweel deze zomer even het geval, na een wisseling van de graskuil. Toen bleken meerdere koeien na afkalven te weinig antistoffen in de biest te hebben. 'Reden om de voeradviseur te raadplegen. Enkele weken na een aanpassing van het rantsoen voor de droogstaande dieren was de biest veel beter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer