Paplam doet het goed op koude melk

Geef een paplam (leplam) onbeperkt koude melk via een lammerenbar. Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij de Schapendokter. Het lam wordt in zijn zuigbehoefte voorzien en het dier is gezonder.

Paplam+doet+het+goed+op+koude+melk
© Persbureau Noordoost

Voor lammeren die zonder moeder worden opgefokt is schapenbiest de mooiste optie. Maar dat is niet altijd voorhanden. En koebiest is volgens dierenarts Everts niet altijd een veilig alternatief. 'Af en toe zitten er antistoffen in tegen de rode bloedcellen van lammeren. Dat zie je niet meteen. Maar lammeren die deze biest kregen, krijgen ernstige bloedarmoede door hemolyse van de rode bloedcellen en sterven na vijf tot tien dagen.'

Volgens Everts kan een schapenhouder dus beter kiezen voor kunstbiest. Bij voorkeur dienen alle voedingen in de eerste 24 uur uit biest te bestaan.

Geef nooit te veel

Het is belangrijk dat een lam nooit meer biest binnenkrijgt dan de lebmaag aankan. 'De lebmaag van een lam is ongeveer 5 procent van het lichaamsgewicht. Een lam van 2 kilo mag dus 100 milliliter biest per keer krijgen, een lam van 4 kilo 200 milliliter', aldus Everts op De Schapendokter.nl.

Bij heel kleine lammeren, van 1 tot 1,5 kilo, is het extra belangrijk dat ze zich niet overdrinken. De lebmaag kan dan te ver worden uitgerekt en dan wordt de maaglediging belemmerd. 'Geef dus liever een extra portie als je merkt dat het lam behoefte heeft om te drinken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer