'Stop met schreeuwen, kom met concrete plannen'

De winter hebben we weer gehad. Met bijbehorende alarmen over sneeuw en gladheid. Zaken waarover we vroeger de schouders ophaalden, zijn tegenwoordig reden voor groot alarm. Ik word eerlijk gezegd wel moe van al dat opgeblazen gedoe. Want het is niet alleen bij bijzonder weer dat we ons als samenleving overschreeuwen. In de politiek en op sociale media gebeurt dat helaas ook.

%27Stop+met+schreeuwen%2C+kom+met+concrete+plannen%27
© Joost de la Court

Ja, het is weer verkiezingstijd. Met veel retoriek inclusief grote beloften die niet kunnen worden waargemaakt. Organisaties die een zeer urgent probleem, rampzalige ontwikkeling of dramatische toestand onder de aandacht willen brengen. Zeker nu met corona moeten we het totaal anders gaan doen. De landbouw moet totaal anders. Doodlopende wegen en apocalyptische beelden worden geschetst. Dus halvering van de veestapel, alles biologisch enzovoort.

Laten we alle grote woorden achterwege en filteren we een beetje, wat blijft er dan over? De samenleving vraagt wat anders van ons dan alleen goed en vooral goedkoop voedsel. Onze emissies moeten naar beneden. Er is een roep om extensivering en kleinschaligheid, wat dat dan ook precies mag betekenen.

Als je dan kijkt wat er van die vragen overblijft in het winkelwagentje, wordt het behoorlijk stil. Het aandeel biologisch in onze dagelijkse boodschappen is zo laag dat de roep om 25 procent biologisch domweg beschamend is. PlanetProof doet het niet slecht, maar de groei is lager dan geschat. In de plantaardige sector is er al gedoe geweest dat het niet lonend is. In de zuivel zijn er genoeg boeren die eraan willen en kunnen voldoen, maar enkele melkveehouders zijn uit deze melkstroom gegooid vanwege stagnerende ontwikkeling van de vraag.

Het aandeel biologisch in onze dagelijkse boodschappen is zo laag dat de roep om 25 procent biologisch domweg beschamend is

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Dus ja, het moet anders en boeren willen daar best in meegaan. Zo zijn wij zelf deelnemer aan het Netwerk Praktijkbedrijven dat zich richt op reductie van ammoniak en methaan. Dat zal een zoektocht worden. Daarnaast doen we met de buren een DAW-project om water vast te houden. Wie wil daaraan meebetalen? Als we nog meer doen zoals de aanleg van een singel of houtwal of weidevogelbeheer, kom je misschien in aanmerking voor schadevergoeding. Dat schiet niet op. Ik verleen een dienst en zou daarvoor betaald moeten worden.

Dus samenleving en politiek, stop met schreeuwen, wijzen en afwijzen. Kom met concrete plannen en leg geld bij grote woorden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer