Verkiezingen: landbouw en platteland op 1!

Het is verkiezingstijd. In de Verenigde Staten zijn de verkiezingen al geweest. Er is een winnaar, ook al heeft niet iedereen dat in de gaten. LTO Nederland heeft een nieuwe voorzitter gekozen. Sjaak van der Tak heeft de zware taak om de organisatie smoel te geven en te proberen het versplinterde agrarische landschap zo goed mogelijk te laten samenwerken. Ik wens hem veel succes.

Verkiezingen%3A+landbouw+en+platteland+op+1%21
© Joost de la Court

En dan komen er landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat opvalt is de enorme aandacht voor het platteland en de landbouw. Helaas niet altijd positief. Stikstof, water, landschap, biodiversiteit, bodemdaling in veengebieden, schone lucht, ruimte voor 1 miljoen woningen, meer bos, meer natuur, meer weidevogels. Je kunt het zo gek niet noemen of er wordt naar de landbouw en het platteland gewezen, vaak met een beschuldigende opmerking. Geen wonder dat veel boeren gebukt gaan onder mentale druk of afhaken. Of erger nog: als bedrijfsopvolger maar helemaal niet beginnen.

Tot mijn grote opluchting las ik een column van NAJK-bestuurder Willem Voncken. Hij ziet hetzelfde fenomeen, maar draait het vervolgens om. De samenleving komt er zelf niet meer uit. De stad heeft geen oplossing. Ze hebben onze hulp hard nodig. Geweldig dat hij het zo weet te draaien. En hij heeft gelijk. We hebben veel te bieden als landbouw en platteland. De rust en de ruimte worden gewaardeerd.

'We hebben boeren keihard nodig', heb ik al meerdere keren mogen horen in het programmateam dat zich bezighoudt met het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. In het contact met provincie en gemeenten merk ik een welwillende houding richting boeren. Men maakt zich zorgen over de leefbaarheid van het platteland. Maar daarmee is het nog niet geregeld. We moeten ons eigen verhaal vertellen. Aangeven wat we niet willen, maar ook vertellen wat we wel willen. Dat laatste is trouwens veel moeilijker dan roepen dat je ergens tegen bent.

Toen ik uitlegde wat ik allemaal moet doen om melk te mogen leveren, stonden ze met de oren te klapperen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Laten we om te beginnen maar eens vertellen waar we mee bezig zijn tijdens ons dagelijks werk. Voor ons heel gewoon, maar toen ik het programmateam uitlegde wat ik allemaal moet doen om melk te mogen leveren, stonden ze met de oren te klapperen. We doen al enorm veel. En we kunnen nog meer oplossingen bieden. Maar dat kan niet voor niks! Als we problemen van de samenleving op moeten lossen, zal er moeten worden betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer