'2021, wat brengen wij dit jaar?'

Het nieuwe jaar is begonnen. Allemaal de beste wensen voor 2021. Dat dit jaar u veel goeds mag brengen. Wat gaat dit jaar ons brengen? Wees gerust, er komt geen voor de hand liggende opsomming. Eerder de vraag wat zou ik graag willen dat er gebeurt. Wat kan ik eraan bijdragen?

%272021%2C+wat+brengen+wij+dit+jaar%3F%27
© Joost de la Court

Velen verlangen terug naar precorona, ik ook. Waar het mij vooral om gaat, is het elkaar fysiek ontmoeten. Niet alleen turend naar een schermpje met woorden contact maken. Elkaar zien. De andere 80 procent van de communicatie die non-verbaal is. Natuurlijk heeft digitaal vergaderen voordelen. Vooral een kort overleg over een afgebakend onderwerp met bekende gesprekspartners gaat goed. Maar de energie van een groep in een zaal ervaren is toch wat anders.

Ik hoop ook dat we ons weer, en beter, met elkaar verbinden. Het lijkt wel of alleen de verschillen benadrukt mogen worden. De kleinste verschillen worden groot opgeblazen in de media. We kunnen ook kijken wat ons verbindt. Laten we het gezamenlijk belang koesteren en uitdiepen. Dan kunnen we de verschillen, die er zeker zijn, makkelijker overbruggen. Als je van elkaar weet wat de ander belangrijk vindt, kun je samen zoeken naar wegen om gezamenlijk verder te komen. Dus blijven praten, ook al is dat soms lastig.

En ja, ik moet ook weleens een mentale drempel over om ons verhaal te vertellen aan mensen die een compleet ander beeld hebben van hoe het buitengebied eruit moet zien. Ik merk dat als je je verhaal op je eigen manier vertelt, dat wordt gewaardeerd.

Bovenal hoop ik dat we als boeren en tuinders met een goed verhaal komen en dat verhaal ook goed vertellen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Bovenal hoop ik dat we als boeren en tuinders met een goed verhaal komen en dat verhaal ook goed vertellen. We hebben de samenleving zoveel te bieden. Goed voedsel, verantwoord geproduceerd, goed op dierenwelzijn. Oog voor duurzaamheid, biodiversiteit, rust, ruimte en een fraai landschap. We kunnen bijdragen aan opgaven op het gebied van water en klimaat.

Hier thuis doen we dat door deelname aan een DAW-project om water vast te houden. Werken met gras-klaver-kruidenmengsels. Dat scheelt toch een portie kunstmest en de opbrengsten blijven gelijk. Dit verhaal vertel ik bij Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Bij provincie Overijssel in de zoektocht naar perspectief voor de landbouw. En op andere plekken. Het klinkt soft, maar de echte kracht zit voor mij in de verbinding tussen landbouw en maatschappij. Daar wil ik dit jaar aan blijven werken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer