Verkoop muscari loopt vooral via klok

De belangrijkste activiteit van kwekerij Gebr. Pletting in Heemskerk is de teelt van blauwe druifjes als snijbloem, die ze vooral via de klok verhandelen. Om jaarrond werk te hebben, kweken ze ook andere bol- en knolgewassen.

Verkoop+muscari+loopt+vooral+via+klok
© Heleen Vink

Muscari of blauwe druifjes als snijbloem zijn een nicheproduct en worden in Nederland door acht kwekerijen geteeld. Een daarvan is Gebr. Pletting in het Noord-Hollandse Heemskerk, een vof waarvan de 28-jarige Bart Pletting sinds 2015 deel uitmaakt. De andere vennoten zijn zijn vader, oom en hun echtgenotes. Bart Pletting houdt zich bezig met de verkoop van bloemen en de certificering, zijn vader Jan met de verkoop van de bollen en oom Ronald is vooral bezig met de teelt.

De kwekerij is twintig jaar geleden op kleine schaal begonnen met de snijbloementeelt van muscari en heeft zich daarin in de loop van de tijd gespecialiseerd. Pletting wilde van jongs af aan de kwekerij in en heeft zich daar met een mbo-opleiding plantenteelt aan het Clusius College in Hoorn en een hbo-opleiding op voorbereid. 'Ik heb stage gelopen in Nieuw-Zeeland, Chili en de Verenigde Staten. Daar heb ik heel wat opgestoken dat ik in ons eigen bedrijf kan gebruiken.'


Half december in de kas

De kwekerij brengt de snijbloemen van begin januari tot half april op de markt. Om dat voor elkaar te krijgen, gaan de muscaribollen in september in een koelcel, waarna de kwekers ze vanaf half november in kisten met potgrond planten. Deze gaan opnieuw vier weken in de koeling om wortels te krijgen en een plant te vormen. Daarna plaatsen ze vanaf half december dagelijks een aantal kisten in de kas.

De consument ziet geen verschil tussen verschillende soorten blauwe druifjes

kwekerij Gebr. Pletting in Heemskerk

Daar vormen de planten onder invloed van een temperatuur van 14 tot 18 graden Celsius in ongeveer twee weken bloemen van 25 tot 30 centimeter. Aan een bloemenboslijn plukken en bossen medewerkers de bloemen per tien stuks en doen er een hoes omheen. Dat gebeurt nadat een machine ze gelijkmatig afsneed en er per bos een elastiekje omheen deed.


Houvast

'We hebben wel driehonderd verschillende klanten, waarvan de ene jaarlijks maar één tray bestelt en de grootste twintigduizend stelen', zegt Pletting. Het grootste deel van de bloemen komt voor de klok, vooral bij de veilingen van FloraHolland in Aalsmeer en Rijnsburg. Een klein deel verkoopt Gebr. Pletting via contracten. De bloemen komen vooral bij bloemisten en groothandels door heel Europa terecht.

De jonge ondernemer heeft begrip voor de digitalisering die de veiling doorvoert en kan goed uit de voeten met Floriday. 'Je moet er wel even mee leren werken, maar het is een mooi programma. Het vraagt om een iets andere manier van werken, maar doordat kopers hun aankopen moeten bevestigen, voldoet de hele keten aan de Europese regelgeving.'

Ook met de door FloraHolland verlangde milieucertificering heeft Pletting geen moeite. 'Ik snap wel dat sommige kwekers daar weerstand tegen hebben, maar de vraag vanuit de markt komt eraan. Wij zijn al drie jaar MPS-A gecertificeerd en hebben in 2019 het MPS-GAP-certificaat behaald. Het betekent wel wat meer bureaucratie, maar voor mij was het een goede manier om alle onderdelen van het bedrijf te leren kennen. Kennis die de oudere generatie vooral in het hoofd heeft zitten. Het biedt mij houvast.'

Gebr. Pletting kweekt twee soorten muscaribollen: de blauwe Armeniacum en Joyce Spirit. De bollen van de witte Manon worden ingekocht. 'Wij proberen vijf soorten in het assortiment te hebben, maar meer niet', zegt Pletting. 'De consument ziet het verschil niet tussen verschillende blauwe soorten.' Om het assortiment aan te vullen, test Gebr. Pletting nieuwe soorten muscari van verschillende veredelaars.


Zelfvoorzienend

Het bedrijf kweekt ook muscari voor bollenbroeierijen die ze op pot verkopen en voor de droogverkoop als bol. Om jaarrond voldoende werk te hebben, kweken de ondernemers daarnaast bijzondere bol- en knolgewassen. Bijvoorbeeld scilla en erythronium voor de bol en allium, eremurus en crocosmia om als snijbloem te verkopen, geeft Pletting aan.

Het snijden van de alliums gebeurt vanaf half mei, bij de eremurus is dat vanaf half juni en bij de crocosmia vanaf augustus. Het areaal is verdeeld in zes blokken voor de vruchtwisseling, waarbij groenbemesters de bolgewassen afwisselen. 'We merkten dat zo'n rustgewas goed is voor het bodemleven.'

De kwekerij is zelfvoorzienend wat betreft uitgangsmateriaal, omdat alle bollen en knollen zichzelf vermeerderen. 'Na het rooien van de eremurus breken we de knol in drieën, een gedeelte gebruiken we zelf weer en het andere gedeelte verkopen we', zegt de ondernemer. De kwekerij werkt waar mogelijk met groene gewasbeschermingsmiddelen tegen bijvoorbeeld pythium, fusarium en aaltjes. Qua energievoorziening heeft het bedrijf weinig nodig.

Uitbreidingsplannen heeft de kwekerij niet, stelt Pletting. 'Door niet meer op de markt te brengen dan wat die aankan, kunnen we een goede boterham verdienen.' De kwekerij heeft jaarrond vijf tot zes scholieren in dienst en in het muscariseizoen vier vrouwen die twintig uur per week komen plukken.


Broei behelst zo'n twee miljoen stelen

Gebr. Pletting broeit jaarlijks zo'n twee miljoen muscaristelen. Het teeltoppervlak bedraagt 6 hectare en de kas, die in 2015 is bijgebouwd, meet 500 vierkante meter. Een oude kas van 250 vierkante meter wordt gebruikt voor opslag. In Schagerbrug vindt op 2 hectare contractteelt plaats van muscaribollen. Over de aantallen van de andere bloemen en bollen en over de omzet treedt het bedrijf niet in detail.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer