Grijpen wat je grijpen kunt in Drentse droogbloemen

Droogbloementelers Arjan en Robert Kroeze in het Drentse Huis ter Heide bij Veenhuizen zijn maar wat blij dat zij dit jaar beschikken over een oogstmachine. Alleen zo en met hulp van de nodige scholieren kunnen ze de bloei van hun 4 hectare droogbloemen bijbenen.

Grijpen+wat+je+grijpen+kunt+in+Drentse+droogbloemen
© Joost de la Court

Door de hoge temperaturen schieten meerdere van de tien soorten droogbloemen die ze kweken nu versneld in bloei en is het alle hens aan dek, vertelt hun moeder Matty Kroeze. Zij verzorgt de logistiek tussen het veld en de schuur. Deze woensdagochtend is een veld met roze Acroclinium aan de beurt. 'Het gaat nu harder dan je eigenlijk zou willen, het is grijpen wat je grijpen kunt.'

De onlangs zelfgebouwde machine, waarbij Robert de bloemen uit het snijapparaat op een plateau opvangt en Arjan op de trekker de gang er in houdt, kwam als geroepen. 'Anders hadden we het zoals vorig jaar ouderwets met de sikkel moeten oogsten. Dat gaat echt heel wat langzamer', legt Arjan Kroeze uit. De oogst van de droogbloemen valt van juni tot september. Daarnaast kent het bedrijf nog de gangbare akkerbouwteelten.


Welkome aanvulling

Familie Kroeze pakte vorig jaar naast de productie van aardappelen, bieten en granen op hun 25 hectare de teelt van droogbloemen weer op, nadat die zo'n dertig jaar eerder was verlaten. De droogbloemen werden eind jaren tachtig van de vorige eeuw in Midden-Drenthe ingezet als welkome aanvulling op de toenmalige slechte akkerbouwprijzen.


Scholieren helpen bij het oogsten van droogbloemen bij Kroeze in Huis ter Heide
Scholieren helpen bij het oogsten van droogbloemen bij Kroeze in Huis ter Heide © Joost de la Court

De hausse in Drentse droogbloemen, vooral geteeld rond Smilde, duurde een jaar of acht. Daarna stapten veel akkerbouwers weer over op andere bronnen van inkomsten. In Smilde is Abko Bruggenkamp de enige teler die nog droogbloemen produceert. Hij staat nu ook familie Kroeze met raad en daad bij, vertelt Matty Kroeze.


Plekje op de markt

'We moeten als droogbloementelers weer een plekje op de markt veroveren en zijn vorig jaar heel voorzichtig begonnen als familiebedrijf, met de hulp van kennissen en vrienden. Nu we 4 hectare telen, hebben we een twaalftal scholieren ingeschakeld om de oogst rond te krijgen', aldus Matty Kroeze.

De jongeren bossen de vers gesneden bloemstengels aan een lange schragentafel aan de rand van het veld. De teelt van de bloemen gebeurt op contract in opdracht van Koos Lamboo Dried & Deco in Lisse, die ook het drogen verzorgt. Ook Bruggenkamp levert aan deze afnemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer