Lisianthus krijgt ruimte in Monster

In Monster heeft Lugt Lisianthus sinds dit jaar een toekomstbestendige kas met ruimte om afnemers en hun klanten te ontvangen. Het bedrijf zet in op Het Nieuwe Telen, verduurzaming en goede werkomstandigheden voor medewerkers.

Lisianthus+krijgt+ruimte+in+Monster
© Thierry Schut Fotografie

Met de nieuwe locatie in Monster kan het honderdjarige bedrijf van de familie Van der Lugt weer jaren vooruit. De nieuwe kas en schuur zijn op 20 februari feestelijk in gebruik genomen. En voor het nieuwe merk Lugt Lisianthus heeft reclamebureau Panorama Studio's een bijpassende huisstijl ontworpen met veel groen en roze. Deze stijl is ook terug te vinden op de vernieuwde website.

'De nieuwe naam is gemakkelijker voor onze buitenlandse klanten dan Gebr. Van der Lugt, zoals we eerst heetten', zegt Marcel van der Lugt. Hij houdt zich als een van de vier eigenaren bezig met personeelszaken, logistiek en verkoop.

Wij hebben de ruimte om klanten van onze afnemers op professionele wijze te ontvangen

Marcel van der Lugt, mede-eigenaar van Lugt Lisianthus

In het gebouw op de nieuwe locatie is veel ruimte gereserveerd om de afnemers van de kwekerij meerwaarde te bieden, met verschillende grotere en kleinere vergaderruimtes. 'We willen hen de mogelijkheid geven om hun klanten bij ons uit te nodigen. Dat kunnen we nu op professionele wijze doen.'

Atelier

Op de begane grond is een atelier waar zelf boeketten en bloemstukken kunnen worden samengesteld. 'Mijn dochter is arrangeur en mijn vrouw houdt zich bezig met marketing', laat Van der Lugt weten. 'Vanuit het atelier zorgen zij telkens voor nieuw beeldmateriaal en filmpjes voor de website.'

Afnemers aan het werk in het atelier.
Afnemers aan het werk in het atelier. © Thierry Schut Fotografie

De kwekerij heeft naast zijn hoofdvestiging nog een bedrijf in Honselersdijk. Tegelijk met de opening van de nieuwe locatie is die in 's Gravenzande gesloten. 'We wilden niet op drie plaatsen gaan werken', zegt de mede-eigenaar.

'We hebben nu 11 hectare tot onze beschikking, in plaats van de 7,5 die we voorheen hadden. Er is veel vraag naar de lisianthus en we wilden niet per se groter worden, maar wel effectiever werken om onze niet investering terug te verdienen. Daarvoor hadden we meer meters nodig.'

Vollegrondsgroentekwekerij

Lugt Lisianthus is in 1920 begonnen als vollegrondsgroentekwekerij. De tweede generatie ging in 1956 glasgroenten kweken en halverwege de jaren zestig freesia's. Daar is de derde generatie mee doorgegaan, vanaf 1992 in combinatie met de lisianthus.

De laatste freesia's zijn In 2007 de deur uitgegaan. Toen deed ook de vierde generatie zijn intrede. 'De lisianthus is oorspronkelijk een prairieplant uit Midden-Amerika die Japanners aan het begin van de twintigste eeuw meenamen naar hun land. Tegenwoordig komt nog steeds 95 procent van de zaden uit Japan', legt Van der Lugt uit.

'De lisianthusteelt is duur en intensief. Je hebt de belichting van rozen, een druppelinstallatie en een oogstmachine nodig. De temperatuur in de kas moet tussen de 26 en 28 graden zijn en ga zo maar door. We gebruiken een warmtekrachtkoppeling en geen aardwarmte, omdat we stroom nodig hebben voor onze lampen, die ook weer voor warmte zorgen', zegt de ondernemer uiteen.

Energiebesparing

'We besparen 40 procent energie door, naast natriumlampen, voor 25 procent ledverlichting te gebruiken. We proberen zo duurzaam mogelijk om te gaan met energie door de elektriciteit die we tekort komen in te kopen en 's zomers met een warmtebuffer voor 's nachts te werken.'

In de nieuwe kas zijn voorzieningen aangebracht die Het Nieuwe Telen in optima forma mogelijk maken, met onder andere drie schermen om energie te besparen.

Opvallend in de nieuwe kas van 5,8 hectare is het 6 meter brede middenpad. Daar loopt een tunnel onderdoor om de bloemen te transporteren naar de verwerkingsruimte. Die methode biedt qua arbeidsomstandigheden veel verbetering.

De tunnel naar de verwerkingsruimte.
De tunnel naar de verwerkingsruimte. © Thierry Schut Fotografie

'Vanwege de temperatuur is het niet prettig om lange tijd in de kas te werken. Daarom komen alle bloemen vanuit de kas via een lopende band in de verwerkingsruimte, waar het sorteren en het hoeswerk plaatsvindt. Dat werkt een stuk plezieriger', stelt Van der Lugt. Ook de bloemen vanuit Honselersdijk komen naar Monster voor de verdere verwerking.

Cycli van negen weken

Het plantmateriaal neemt de kwekerij af bij Florensis in Rijsenhout en Van Egmond in Rijnsburg. Het kweken gaat in cycli van negen weken. Na acht weken levert een plant bloemen op en daarna wordt de grond ter ontsmetting gestoomd.

'We willen graag zo duurzaam mogelijk werken en zijn daarom aan het experimenteren met biologische bestrijding. Maar door de stoom verdwijnt het bodemleven. We hebben daarvoor nog geen alternatief gevonden. De wortels van de lisianthus zijn gevoelig voor schimmelziektes, vandaar dat we ons proces voorlopig zo houden', zegt Van der Lugt.

'En onze afnemers kunnen sinds kort kiezen uit een hoes van plastic of papier. Of zo'n papieren hoes echt duurzamer is, weet ik niet. Maar het zorgt in elk geval voor een duurzamere beleving.'

Bandbreedte in prijsvorming is smal
Lugt Lisianthus heeft 26 soorten in zijn assortiment. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met Japanse veredelaars. Het bedrijf levert de lisianthus jaarrond en heeft weinig te maken met seizoenspieken, waardoor de bandbreedte in de prijsvorming relatief smal is. Jaarlijks verkoopt de kwekerij zo'n 6 miljoen bossen of 60 miljoen takken. Zo'n 80 tot 90 procent van de bloemen wordt verwerkt in boeketten. De lisianthus heeft een vaasleven van twee tot drie weken. Bij de kwekerij werken zo'n 75 mensen. Een derde is vast in dienst en de rest bestaat uit uitzendkrachten. De directie bestaat, naast Marcel van der Lugt, uit broers Peter en Hans en de zoon van Peter, Richard. Zij houden zich allemaal bezig met de teelt. Hans van der Lugt is daarnaast verantwoordelijk voor de financiën, Peter van der Lugt voor het management van de kwekerij in Honselersdijk en Richard van der Lugt voor alle technische zaken. De kwekerij is MPS-gecertificeerd, maar de ondernemers vinden de praktische invulling van duurzaamheid belangrijker dan certificaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer