Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode

Bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Vogelgriep+vastgesteld+bij+pluimveebedrijf+in+Sint%2DOedenrode
© Niek Stam

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en deze twee bedrijven geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren.

De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.


Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 26 andere pluimveebedrijven. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilomete. Het vervoersverbod geldt niet alleen voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.


Beperkingsgebied Sint-Oedenroede. Bron: ministerie LNV
Beperkingsgebied Sint-Oedenroede. Bron: ministerie LNV © Ministerie LNV

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt landelijk naast een ophokplicht een aangescherpte meldplicht. Zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.


Hobbyvogels

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer