Supermarkten steunen pluimveehouders met uitloop

Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Superunie en horecagroothandel Bidfood blijven pluimveehouders met vrije-uitloopkippen steunen door dezelfde contractprijs te betalen als voor de eieren van dieren met vrije uitloop.

Supermarkten+steunen+pluimveehouders+met+uitloop
© Pixabay

De Europese regelgeving bepaalt dat de eieren van vrije-uitloopkippen gedurende zestien weken na het ingaan van de ophokplicht als vrije-uitloopei mogen worden verkocht. Daarna wordt dit een gewoon scharrelei. Dat is in ons land vanaf 12 februari het geval. De prijs voor scharreleieren ligt beduidend lager dan die van de vrije-itloopeieren.


Dat was voor LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) reden om deze kwestie aan te kaarten bij diverse supermarkten. Meerdere supermarkten voorkomen deze afwaardering nu en zijn loyaal aan hun boeren, die met het ophokken aantonen juist goed voor hun dieren te zorgen. Niemand wil dat deze kippen onnodig risico lopen om door wilde vogels besmet te worden met vogelgriep.

Albert Heijn gaf als eerste aan de eieren van deze boeren ook na 12 februari in te kopen voor de normale contractprijs. Datzelfde geldt nu voor de horecagroothandel Bidfood en de supermarkten Jumbo, Lidl en Superunie. Bij die laatste inkoopvereniging zijn onder meer Boni, Boon, Coop, Deen, Spar, Jan Linders, Plus, Hoogvliet, Nettorama en Poiesz aangesloten.


Normale verpakking

Omdat het verboden is, worden die eieren nu niet onder de naam vrije uitloop verkocht. Zodra het risico op vogelgriep voldoende geweken is en de overheid de ophokplicht intrekt, gaan de kippen vanzelfsprekend weer naar buiten. En worden de vrije-uitloopeieren weer in de normale verpakking voor kippen met vrije-uitloopeieren aangeboden.

Veel vrije-uitloopeieren gaan normaal gesproken naar Duitsland. In delen van dat land geldt geen ophokplicht, in andere delen is die ophokplicht later ingegaan. Hierdoor blijft in Duitsland aanbod van vrije-uitloopeieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer