Eerste geval van vogelgriep H5N8 van dier op mens

Op een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland zijn zeven medewerkers besmet met de vogelgriepvariant H5N8. Het is de eerste keer dat het hoogpathogene virus bij mensen is aangetroffen. Er is tot nu toe geen bewijs van overdracht van mens op mens.

Eerste+geval+van+vogelgriep+H5N8+van+dier+op+mens
© wildinformatie.nl

Het virus werd aangetroffen bij werknemers van een pluimveebedrijf waar eind vorig jaar uitbraken van H5N8 werden gemeld. Zij hadden milde klachten, aldus het Russische persbureau Interfax. Rusland heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO geïnformeerd over de besmettingen.


H5N8 wordt al sinds 1983 bij vogels aangetroffen. Er zijn de afgelopen maanden wereldwijd talloze uitbraken gemeld, niet alleen in Rusland en Nederland, maar onder meer ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, China, Japan en Zuid-Korea.

Van het H5N1-virus is bekend dat het over kan springen van vogels op mensen. Hieraan zijn ook mensen overleden. Meer recentelijk raakten in januari twee mensen in China besmet met de H5N6-variant, waarbij een driejarig meisje overleed.


Opsporen

'Het bewustzijn van de mogelijke gevaren voor de menselijke gezondheid is essentieel om infectie bij mensen te voorkomen, zei de WHO in een volksgezondheidsbeoordeling voor H5-virussen. 'Onderzoek moet worden voortgezet om gevallen bij de mens en vroege veranderingen in de overdraagbaarheid en besmettelijkheid van de virussen op te sporen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer