Vakbonden+willen+%27sociale+rechten%27+voor+seizoensarbeid
Nieuws
© William Hoogteyling

Vakbonden willen 'sociale rechten' voor seizoensarbeid

Een alliantie van Europese vakbonden en ngo's vindt dat de rechten van seizoenswerkers in de land- en tuinbouw moeten worden opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie.

In een open brief roepen de Europese politici op om de 'sociale rechten' van die arbeiders mee te nemen in de triloogonderhandelingen over nieuw Europees landbouwbeleid. In de oproep wordt onder meer verwezen naar de reisverboden die aan arbeidsmigranten werden opgelegd bij het uitbreken van de coronapandemie.

De brief is ondertekend door een brede alliantie van meer dan driehonderd internationale en landelijke vakbonden, werknemersorganisaties en solidariteitsgroepen, waaronder uit Nederland ook CNV, FNV, Greenpeace en Amnesty International.


Het pleidooi dreigt een nieuwe hindernis te worden voor de toch al moeilijke triloogonderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de 27 landbouwministers. Veel regeringen hebben er bedenkingen bij. Ze wijzen op de grote verschillen in betaling en behandeling van arbeidsmigranten en inhuurkrachten.

Vakbonden noemen die verschillen juist een argument om op Europees niveau wél iets te regelen. Het Europees Parlement heeft onlangs een regeling voor een wettelijk minimumloon vastgesteld. Waar landen in de Europese Unie (EU) tegenin brengen dat arbeidsvoorwaarden, cao's en salarissen nationale kwesties zijn die niet zijn onderworpen aan EU-bevoegdheden.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer