Duitsers+hebben+dringend+seizoensarbeiders+nodig
Nieuws
© Johan Wissink

Duitsers hebben dringend seizoensarbeiders nodig

Een brede alliantie van Duitse landbouwverenigingen roept de federale regering op om de grenzen open te houden voor buitenlandse seizoensarbeiders. En om in 2021 tot 115 dagen verzekerd te zijn voor tewerkstelling.

Zonder de buitenlandse arbeiders kan belangrijk werk dat nu op de boerderij en in het veld wacht, niet worden gedaan. Dit brengt uiteindelijk de aanvoer van vers voedsel aan de bevolking in gevaar. 'We zijn afhankelijk van onze buitenlandse werknemers', zegt voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenvereniging DBV.

'Het behoeft geen betoog dat de werknemers tijdens hun tewerkstelling in Duitsland de best mogelijke gezondheidsbescherming krijgen, vooral in tijden van pandemie. Om medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus, hebben onze bedrijven vorig jaar uitgebreide infectie- en arbeidsveiligheidsmaatregelen getroffen. Dat deze hebben gewerkt, blijkt uit het lage besmettingsniveau op boerderijen', stelt Rukwied.

'De beperkte verlenging van de 70-dagenregeling leidde ook tot een vermindering van het infectierisico', zegt voorzitter Martin Empl van de Algemene Vereniging van Duitse werkgeversverenigingen in de land- en bosbouw. 'Vanwege de aanhoudende pandemie hebben we voor de verzekering voor tewerkstelling een uitbreiding naar 115 dagen nodig om een prikkel te creëren om voor langere tijd in Duitsland te werken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer