Beieren+gaat+alle+seizoensarbeiders+testen+op+coronavirus
Nieuws
© Dirk Hol

Beieren gaat alle seizoensarbeiders testen op coronavirus

Land- en tuinbouwmedewerkers in de Duitse regio Beieren moeten allemaal verplicht worden getest op het coronavirus. De premier van de deelstaat, Markus Söder, heeft dit gezegd na een forse opleving van het virus in onder meer een groentekwekerij en op een boerenbedrijf.

Bijna 100 kilometer ten noordoosten van München is het coronavirus uitgebroken op een kwekerij en boerderij in de plaats Mamming. De meeste van de 174 besmettingen zijn vastgesteld bij Roemeense seizoensarbeiders. De boerderij is voor een deel in quarantaine geplaatst.

Söder waarschuwde op een persconferentie dat het coronavirus niet voorbij is en dat niet lichtzinnig mag worden gedaan met het virus. Hij wil daarom vooral alle seizoensarbeiders in de regio snel testen op corona. Virusdragers kunnen dan worden geïsoleerd om verdere verspreiding tegen te gaan.


Tweede golf

De premier zegt bezorgd te zijn dat de vele lokale gevallen van besmetting in Duitsland langzaam samensmelten tot een tweede golf van het coronavirus. Hij wil ook vakantiegangers die terugkeren naar Beieren, straks gaan testen. De zomervakanties in Beieren beginnen eind deze week.

Voor mensen die van vakantie terugkeren, moeten er centra komen langs wegen, op stations en luchthavens waar ze zich vrijwillig kunnen laten testen. Het liefst wil de premier langs de belangrijke wegen, op vliegvelden en stations alle terugkeerders verplicht laten testen, maar daar heeft hij geen bevoegdheid toe.


Woonsituatie arbeiders

Söder riep daarom de regering in Berlijn op verplichte tests op vliegvelden in te voeren. Bij de uitbraak van het coronavirus in Duitsland waren destijds veel gevallen te herleiden tot terugkerende wintersporters uit de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen.

Maar ook arbeiders in de land- en tuinbouw behoren, mede door hun krappe woonsituatie en aard van het werk, onmiskenbaar tot de risicogroepen, zo blijkt uit de recente Duitse besmettingscijfers.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer