EU-triloog over ecoregelingen in nieuw GLB komt op gang

2021 is waarschijnlijk het jaar waarin de langverwachte hervorming van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tot stand komt. Daarover wordt al sinds 2018 gepraat. De hervorming kent nu een overgangsfase tot eind volgend jaar.

EU%2Dtriloog+over+ecoregelingen+in+nieuw+GLB+komt+op+gang
© Europese Unie 2020

Het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie wil het komend halfjaar een akkoord bereiken met het Europees Parlement, de Europese Commissie en de 27 landbouwministers. 'We gaan ons inzetten voor de afronding van de GLB-onderhandelingen', zei de Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes (foto) in een vraaggesprek met Euractiv. Zij zit komend half jaar de EU-landbouwraad voor.

De drie Europese bestuurslagen hebben vorige maand elk hun positie bepaald over het gewenste nieuwe landbouwbeleid. Ze gaan nu in triloogonderhandelingen proberen geheel op één lijn te komen. De eerste onderhandelingsronde is voorzien voor 22, 27 en 29 januari.


Zelfs als de drie medewetgevers er onder het Portugese voorzitterschap niet in slagen tot een akkoord te komen, zal een nieuwe poging vrijwel zeker succesvol zijn onder de hoede van Slovenië in de tweede helft van 2021, zo is de verwachting.

Aan de vooravond van de triloogonderhandelingen heeft de Europese Commissie een lijst gepubliceerd met landbouwpraktijken die passen bij de Europese ecoregelingen in het toekomstige GLB.


Ambitie moet verder gaan

De Europese Commissie geeft nadrukkelijk aan dat het moet gaan om nieuwe activiteiten. Het wordt geen subsidiebron voor bestaand beleid. Het ambitieniveau moet verder gaan dan de huidige eisen en verplichtingen, zo geeft landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski als voorzet op de nieuwe triloogronde.

Die ecoregelingen zijn een nieuw instrument voor subsidie aan boeren die ervoor kiezen hun bedrijfsvoering meer te richten op milieuzorg en klimaatactie. Die maatregelen kunnen per land verschillen. Daarvoor heeft de Europese Commissie inmiddels per lidstaat aanbevelingen gedaan.

Landbouwpraktijken die door ecoregelingen kunnen worden ondersteund, moeten verband houden met klimaat, milieu, dierenwelzijn en antimicrobiële resistentie. En de prioriteiten moeten op nationaal/regionaal niveau zijn vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer