Coronaproof kamperen voor seizoensarbeiders

De Seizoenarbeiders is een organisatie die tijdens de coronacrisis studenten en zzp'ers zonder werk verbindt met boeren die op zoek zijn naar extra handen tijdens de oogst. Sinds deze week is er in Lelystad een speciale Oogstcamping ingericht voor fruitplukkers en pompoensnijders.

Een gedeelte van camping Buytenplaets Suydersee is door De Seizoenarbeiders zo ingericht dat minstens twintig personen op een veilige afstand van elkaar kunnen overnachten in tenten.

Kok van de week Tjitske Willemsma is al druk in de open keuken met het snijden van onder meer palmkool. Zij verzorgt deze week de warme maaltijden voor de gasten. Daarnaast krijgen de plukkers, wieders en snijders ook een ontbijt plus de mogelijkheid om een eigen lunch samen te stellen.


Helpende handen

Nicky Sakkers is de gastvrouw van de Oogstcamping. Normaal gesproken is zij in de zomermaanden erg druk met het culturele festivalseizoen. Maar dit jaar was haar agenda leeg. 'Door de coronacrisis zitten veel mensen die achter de schermen werken bij festivals en in de horeca nu zonder werk.'


Terwijl er volgens haar veel boeren zijn die problemen hebben om hun seizoensarbeiders uit het buitenland naar Nederland te krijgen. 'Dus vandaar dat wij met De Seizoenarbeiders die verbinding proberen te leggen en ervoor zorgen dat er personeel is voor de oogst.'


Meer respect

Naast het geld verdienen en werkervaring op doen, zijn er ook campinggasten die graag meer willen leren over het boerenleven in ons land. Wouter Massink uit Amsterdam is freelance cameraman, maar deze week enthousiast perenplukker op het bedrijf van Hans Damen in Dronten. Na twee dagen plukken heeft hij al een andere kijk op het oogsten van fruit.

'Ik denk dat ik normaal gesproken dit werk nooit zou doen. Maar het bevalt me prima. En het is leerzaam. Vooral ook omdat je nu meemaakt welke invloed bijvoorbeeld een hagelbui kan hebben op de hele opbrengst.' Zijn collega Esmée Begemann vult aan. 'Je krijgt meer respect voor de peer. En voor de peerplukker.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer