Keuringsdienst van Waarde focust op fokkerij

De journalisten van de Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV doen in een driedelige special onderzoek naar hoe de fokprogramma's landbouwhuisdieren ingrijpend veranderen. Zo heeft het varken er volgens de programmamakers een rib bij gekregen en raken geiten hun horens kwijt. Ook is er aandacht voor de keizersnedes in de dikbilhouderij.

Keuringsdienst+van+Waarde+focust+op+fokkerij
© Johan Wissink

In de eerste aflevering is er aandacht voor het efficiënte varken. De keuringsdienst stelt dat er continu wordt gefokt op meer biggen per varken. Zo was in 2011 de gemiddelde worpgrootte nog elf biggen, inmiddels zijn dit er al veertien. Om meer ruimte te creëren in het varken is er volgens de onderzoekers een rib extra bijgefokt, het varken is langer geworden. Ook is volgens hen gefokt op extra spenen om alle biggen te kunnen voeden.

De dikbilfokkerij ligt in de tweede aflevering onder de loep. Als gevolg van een toevallige genetisch mutatie is bij bepaalde rassen een rund ontstaan met enorme bilspieren, de dikbil. Voor die extra bespiering hoeven deze dieren niet veel te doen.

Positief is dat deze dikbilrunderen geliefd zijn bij de slager, het betekent immers tot 20 procent meer biefstuk. Door deze afwijking werd echter niet alleen het kalf breder, maar ook het bekken smaller. Dit leidt tot moeilijkere geboortes en meer keizersnedes. Daarom wordt nu gekeken hoe runderen weer worden teruggefokt, zodat de kalveren weer op een natuurlijke wijze ter wereld kunnen komen.


Geit bij de hoorns

Voor de derde aflevering wordt de geit bij de hoorns genomen. Omdat de geiten elkaar met deze hoorns kunnen verwonden, worden geitenlammeren onthoornd. Dit laatste is in een aantal landen verboden. Daarom wordt tegenwoordig gefokt richting een geit die geen hoorns krijgt.

Voor de geitensector is het lastig dat het gen voor hoornloosheid nauw verbonden is met het gen voor reproductie. Hoornlozen geiten kunnen zich moeilijk voortplanten, terwijl een aantal nakomelingen als onvruchtbare kween wordt geboren. De fokspecials van de Keuringsdienst van Waarde zijn vanaf donderdag 7 januari wekelijks om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer