Een+op+vijf+geitenlammeren+krijgt+vlak+na+geboorte+oormerken
Nieuws
© Lé Giesen

Een op vijf geitenlammeren krijgt vlak na geboorte oormerken

Bijna 20 procent van de geitenlammeren krijgt op de dag van geboorte oormerken. Dat blijkt uit een enquête van het vakblad Geitenhouderij.

'Geitenlammeren krijgen eerder de oormerken dan bokjes. Op de geboortedag krijgt 22 procent van de geitjes een oormerk in, bij de bokjes is dat 15 procent', meldt het vakblad.

De enquête betreft de gang van zaken in 2019. Op een leeftijd van zeven dagen heeft ruim de helft van alle lammeren, ongeveer 58 procent, de oormerken gekregen.

Landbouwminister Carola Schouten wil dat geitenhouders de geboortemeldingen eerder gaan doen. Zij heeft voorgesteld de termijn van zes maanden te verkorten naar zeven dagen. In 2019 had op de leeftijd van één maand 80 procent van de lammeren een oormerk in.


Verlies

Uit de enquête blijkt verder dat er grote verschillen zijn tussen melkgeitenbedrijven wat betreft oormerkverlies. Als het om elektronische oormerken gaat, heeft 30 procent van de respondenten er in een jaar tijd niet één hoeven vervangen, terwijl bijna 19 procent van de geitenhouders er in 2019 honderd of meer heeft vervangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer