Enquête moet helpen bij gezondere start van geit

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor de geitenhouderij. Om die start verder verbeteren, willen LTO Nederland en Wageningen University & Research samen met geitenhouders aan de slag met het onderzoeken van best practices om de geitenopfok te optimaliseren.

Enqu%C3%AAte+moet+helpen+bij+gezondere+start+van+geit
© Twam Wiermans

Het onderzoek start met een enquête onder geitenhouders. Met die online-enquête, onder meer te vinden via de ZLTO-website, wordt bepaald aan wat voor 'beste praktijkenonderzoek' er behoefte is vanuit de geitensector.

'In de praktijk blijkt dat naar de gezondheid van jonge geiten nog weinig onderzoek wordt verricht. Dat kwam ook naar voren tijdens een brainstormsessie die we met de sector hebben gehouden. Er is nog weinig bekend over de geitenopfok', stelt projectleider Annick Spaans van ZLTO. Dit kwam ook naar voren toen het verduurzamingsplan van het Platform Melkgeitenhouderij werd gedeeld met ondernemers in de sector.


Kort en simpel

Om de enquête kort en simpel te houden, ligt de focus op gewrichtsontsteking, longontsteking en/of diarree tijdens de opfok.

Melkgeitenhouders kunnen de enquête de komende weken invullen. Aan de hand van de resultaten wordt een keuze gemaakt naar welke aandoening het komende jaar praktijkonderzoek wordt gedaan. Hier is haast mee, glimlacht Spaans. 'We willen dit onderzoek tijdens de komende lammerperiode verrichten, om tijdig met resultaten te komen ter ondersteuning van de sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer