Kortere wachttijden geitenmedicijnen

Voor een tiental medicijnen in de melkgeitenhouderij geldt een tijdelijke vrijstellingsregeling. Hierdoor gelden kortere wachttijden voor het apart houden van melk en vlees na gebruik van deze medicijnen. LTO Nederland ziet hiermee haar inspanningen op dit vlak beloond.

Kortere+wachttijden+geitenmedicijnen
© Johan Wissink

Omdat de geitensector in ons land relatief klein in omvang is, zijn voor deze sector nauwelijks medicijnen geregistreerd. Voor de geitensector geldt de cascaderegeling. Via deze regeling mogen bij geiten geneesmiddelen worden ingezet die geregistreerd zijn voor andere diersoorten of in andere landen worden gebruikt, als er in Nederland geen geregistreerd middel beschikbaar is.

De wachttermijn bij deze regeling is extra royaal: zeven dagen voor melk en 28 voor vlees. Dat laatste is vooral voor bokken lastig. Die worden afgemest tot een leeftijd van vier of vijf weken. Een behandeling betekent dat een bokje langer op het bedrijf moet blijven. Dit maakt het ook lastiger om het bokje af te zetten, simpelweg omdat er minder vraag is naar oudere bokjes.


Onder dezelfde voorwaarden toepassen

Een aantal middelen is wel in Frankrijk geregistreerd voor geiten, weet melkgeitenhouder Ad Bink in Raamsdonk en portefeuillehouder bij LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij. 'Vanuit LTO wordt alweer twee jaar lang gelobbyd om die medicijnen onder dezelfde voorwaarden in ons land toe te kunnen passen. Vanuit het ministerie van landbouw wordt hier nu gehoor aangegeven via een nieuwe vrijstellingsregeling.'

De vrijstelling geldt voor de middelen Ampisol, Neomycine 50, Trisulmix Poudre (oraal), Trisulmix (injectie), Aspirine 50, Dexalone solution, Duphamox LA, Duphacycline LA, Borgal, Oxytetracycline 10 procent, en Dexadreson. Hoewel dat in het buitenland niet altijd een verplichting is, mogen de medicijnen in ons land uitsluitend door de dierenarts worden toegediend.


Lucht voor ondernemers

Bink is ook blij met de vrijstelling. 'Het kan straks zomaar zijn dat een middel met een wachttijd van zeven dagen voor melk, teruggaat naar drie dagen. En dat de wachttijd voor vlees verandert van vier weken naar een week. Dat geeft ondernemers lucht, vooral als het gaat om bokjes.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer