Natuurmonumenten krijgt 5 miljoen euro voor korte keten Rotterdam

Natuurmonumenten wil de transitie naar een natuurinclusieve landbouw en een regionale voedselketen in en rond Rotterdam versnellen. De Nationale Postcode Loterij steunt het zesjarige programma 'Rotterdam de boer op!' van de natuurorganisatie met 5 miljoen euro. Donderdag wordt het startsein gegeven in Rotterdam.

Natuurmonumenten+krijgt+5+miljoen+euro+voor+korte+keten+Rotterdam
© Dirk Hol

Streven is dat in 2027 tientallen ondernemers op het platteland een nieuw businessmodel ontwikkelen en duizenden burgers letterlijk investeren in het eten op hun bord. Achttien partijen scharen zich achter het project van Natuurmonumenten, waaronder FrieslandCampina, LTO Noord, Rabobank, Herenboeren Nederland, Picnic, Rechtstreex en gemeenten.

Een belangrijk onderdeel is de oprichting van het 'Rotterdams Transitiefonds' dat boeren en andere ondernemers in de voedselketen ondersteunt die een stap maken richting meer natuurinclusief. 'Het wordt vraaggestuurd en helpt ondernemers op basis van hun eigen plan of voorstel met financiering, aanvullend op reguliere bancaire financiering of subsidies en andere vormen van ondersteuning vanuit de overheid. Wij willen ook impactinvesteerders en andere partijen aantrekken', zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten.


Biodiversiteit versterken

Aanleiding voor het plan van Natuurmonumenten is de achteruitgang van de biodiversiteit. Een eerlijke prijs voor een goed product met respect voor natuur en landschap moet daarin verandering brengen. De organisatie spreekt van een 'complexe en uitdagende droom'. 'Maar deze omwenteling is broodnodig voor het herstel van onze biodiversiteit.'

De organisatie koos voor Rotterdam, omdat het een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland is. Dat wordt omringd door een wereldhaven, industrie en infrastructuur. Volgens Natuurmonumenten staat juist rond deze stad de natuur onder druk. 'Tegelijkertijd biedt de regio volop kansen, door de grote hoeveelheid consumenten en de ondernemersmentaliteit van de Rotterdammer.'

Met de achttien partijen wil Natuurmonumenten samenwerken in concrete projecten. 'Voor sommige partners als Herenboeren Nederland is dat heel concreet, zoals het realiseren van meer Herenboerderijen rond Rotterdam of het verder uitbouwen van de marktpositie van korteketeninitiatief Rechtstreex. Onlinesupermarkt Picnic verkoopt de producten van de deelnemende boeren onder een nieuw lokaal label. Met FrieslandCampina willen we aan de slag om zuivel met het keurmerk 'On the way to PlanetProof' de nieuwe norm te maken voor supermarkten in de regio. En samen met de Rabobank willen we samenwerken aan het opschalen van gestapeld belonen. Zo werken we tegelijkertijd aan meer biodiversiteit en een betere boterham voor de boer.'


Logistiek

Natuurmonumenten gaat ook de samenwerking met de partijen aan om oplossingen te ontwikkelen voor een aantal grote systeemknelpunten in de korte keten, zoals de logistiek. 'Een partner als Picnic dankt zijn succes juist ook aan logistieke innovatie. Verder dagen we in het project juist gangbare spelers uit hun bestaande logistieke systemen open te stellen voor de verwerking en distributie van de natuurinclusieve productie.'

De natuurorganisatie heeft nog geen plannen voor een soortgelijk project in andere delen van het land. 'We hopen met dit project een inspiratie te zijn voor andere grote steden in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld.'


Verbinding

Duurzaam geproduceerd voedsel uit het landschap in de directe omgeving van de stad brengt de verbinding terug tussen de stad en het platteland en tussen consument en boer.'Dat leidt tot meer waardering van zowel het biodiverse landschap als de agrarisch ondernemer die er zijn of haar boterham verdient', geeft Natuurmonumenten aan. Hoeveel boeren uiteindelijk betrokken worden bij het initiatief is nog niet bekend. Rond Rotterdam boeren zo'n achthonderd agrarische ondernemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer