FrieslandCampina-leden bezorgd over samenwerking Natuurmonumenten

Bestuurders van FrieslandCampina en Natuurmonumenten gaan binnenkort om tafel om te praten over de samenwerking voor On the Way to PlanetProof. Ook de beide ledenraden zullen hierover met elkaar in gesprek gaan.

FrieslandCampina%2Dleden+bezorgd+over+samenwerking+Natuurmonumenten
© FrieslandCampina

Het initiatief voor deze gesprekken komt van FrieslandCampina. Een deel van de leden heeft namelijk al enige tijd zorgen over de samenwerking tussen beide organisaties. Onlangs laaide die discussie onder de leden weer op vanwege een rapport van Natuurmonumenten over de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in de Drentse natuur.


FrieslandCampina en Natuurmonumenten werken sinds een jaar met elkaar samen om de verkoop van On the Way to PlanetProof-producten te versterken. Voor FrieslandCampina heeft deze samenwerking een commerciële en maatschappelijke meerwaarde voor het merk Campina.


Marktaandeel gewonnen

Die meerwaarde is na de introductie van PlanetProof gegroeid in volume en waarde en heeft aan marktaandeel gewonnen. Dat is volgens de zuivelonderneming weliswaar niet direct en geheel te herleiden tot de samenwerking met Natuurmonumenten, maar de samenwerking met de organisatie is wel onderdeel van de PlanetProof-aanpak.

Voor Natuurmonumenten is de samenwerking met een grote partij op het gebied van agrofood, zoals FrieslandCampina, ook aantrekkelijk. Natuurmonumenten hoopt daarmee een grotere impact te krijgen op de kwaliteit van de Nederlandse natuur en het landschap.


Dilemma

Het bestuur van FrieslandCampina ervaart dat de samenwerking regelmatig stof doet opwaaien. Een deel van de leden heeft er moeite mee. Die groep kan zich niet vinden in sommige uitingen van Natuurmonumenten over de landbouw.

'Het is niet de intentie geweest om deze onrust onder onze leden te veroorzaken, maar het zorgt wel voor een dilemma. Als de samenwerking met Natuurmonumenten wordt stopgezet, kost ons dat niet alleen krediet bij consumenten en in onze reputatie, maar ook in contacten met de overheid en met andere NGO’s. Dit komt voort uit de evaluatie van de samenwerking die in maart is uitgevoerd', zo staat er op het interne Melkweb van FrieslandCampina.


Samen in gesprek

Daarom wil FrieslandCampina op bestuurlijk niveau een gesprek met Natuurmonumenten. In dit gesprek zal worden gedeeld wat er leeft binnen de zuivelcoöperatie en zal de vraag worden gesteld hoe Natuurmonumenten daar in het kader van de samenwerking tegenover staat.

'Kunnen we de samenwerking ontwikkelen tot één waarbij artikelen zoals het afgelopen weekend tot het verleden behoren?', vraagt FrieslandCampina zich af. Als het aan de zuivelcoöperatie ligt, zullen ook de beide ledenraden elkaar ontmoeten om elkaars belangen open op tafel te leggen en te bespreken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer