Vroeg+maaien+stoort+boer
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Vroeg maaien stoort boer

Het stoort boeren dat Natuurmonumenten op natuurpercelen soms veel eerder maait dan de 15 juni die daarvoor staat. Dat doet de weidevogels geen goed.

In de lokale media woedde een discussie over de noodzaak om vroeg te maaien. Natuurmonumenten geeft aan dit te doen om de percelen juist geschikter te maken voor de weidevogels, vanwege de verschillende grashoogten.

Het steekt ondernemers in de omgeving die vanwege hun beheercontracten voor agrarische natuur pas na medio juni mogen maaien. Voorzitter Johan Oskam van LTO Noord Groot Waterland kan zich daar iets bij voorstellen. 'Toch doet Natuurmonumenten niets strafbaars. Het is hun recht om eerder het land in te gaan als ze daar goede redenen voor hebben.'

'Distels maaien is goed'

Zoals het maaien van onkruiden als akkerdistel en pitrus, stelt Natuurmonumenten. 'Het maaien van distels is goed, maar hopelijk staan die niet midden in het veld. Voor pitrus is de winter een beter moment' laat Oskam weten.

De landbouwvoorman zegt te willen waken voor verdere polarisatie. 'Ik begrijp de gevoeligheden die leven, maar we kunnen beter samen het weidevogelbeheer oppakken. We hebben alle krachten nodig om de populatie overeind te houden. Daar is het om te doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer