EU%2Dschadefonds+in+de+maak+voor+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

EU-schadefonds in de maak voor brexit

De Europese Commissie heeft een voorstel gepubliceerd voor de uitkering van een vergoeding voor bedrijven en overheden die schade oplopen door de brexit. Nederland krijgt na Ierland waarschijnlijk het hoogste bedrag.

De commissie wil 5 miljard euro verdelen over de EU-lidstaten. De verdeling per lidstaat hangt af van het bruto nationaal product, afhankelijkheid van export en bevolkingsomvang. De lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel.

Van de 5 miljard euro wordt 4 miljard euro nog dit jaar uitgekeerd. De rest van het bedrag volgt in 2024. Volgens het voorstel zou Nederland 757 miljoen euro van de 4 miljard euro krijgen. Hiervan is 140 miljoen euro gereserveerd voor de visserij.


Agro-export

LTO hoopt dat de land- en tuinbouw aanspraak kan maken op een deel van het resterende geld. De Nederlandse agro-export is een flink deel van de totale Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk.

Het is nog steeds niet druk bij de havens richting het Verenigd Koninkrijk. Toch zijn er volgens Klaas Johan Osinga, adviseur internationaal bij LTO Nederland, nog veel onduidelijkheden over documenten, zowel plantaardig als dierlijk. Dit komt onder andere omdat de Britse autoriteiten nog steeds druk zijn met het regelen van procedures.


De vraag is of de douane en keuringsinstanties het straks nog aankunnen als de drukte toeneemt.


Import van vee

Voor import van vee is er een speciaal keurpunt gekomen van Stena Line, aan de noordoever van de Rotterdamse haven. Broedeieren en eendagskuikens kunnen hier al terecht.

Voor paarden moet dit eind januari mogelijk worden. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk paardenland. Via Frankrijk importeren is duur. Voor schapen en runderen is er geen voorziening bij Stena Line. Die moeten eerst naar Schiphol voor keuring.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer