'Ritje door Nederland'

Ik moest afgelopen week naar Amsterdam. Dat betekent een rit van 200 kilometer waarbij je de tijd hebt Nederland goed te bekijken. Wat mij het meest opviel, was dat je de hele rit om je heen vrijwel niets dan agrarische bedrijven ziet. Akkerbouw, glastuinbouw, stallen, vruchtbomen, boomkwekerijen en veel koeien.

%27Ritje+door+Nederland%27
© Maartje van Berkel

Dan zie je dat het overgrote deel van ons land landbouwgrond is. Dat is trouwens van oudsher al zo. Ver voor de tijd dat we vonden dat de steden groter moesten worden en er meer industrieterreinen en wegen moesten komen. En voor Europa vond dat er meer natuur moest komen.

Ons land is te klein voor al die opgaven. Je moet keuzes maken. Nu hebben we verschillende ministeries die hierover een mening denken te moeten hebben. Die benoemen commissies van oud-politici of andere gerespecteerde oud-bestuurders. Zij schrijven rapporten die altijd over de agrarische sector gaan, maar nooit met de sector zijn gemaakt. Wat mij zorgen baart, is dat zij nooit buiten hun kantoor of de Randstad komen om eens te kijken hoe ons land er echt uitziet.

Wat mij bij dit ritje door Nederland verder opviel, is hoeveel vrachtverkeer er onderweg is om onze levensmiddelen te transporteren. Of het nu gaat om aardappelen, suiker, meel, fruit, groenten, planten of het transport naar de supermarkt.

Als je twee uur lang dwars door Nederland rijdt, besef je pas echt hoe belangrijk de agrarische sector voor ons land is

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Als je twee uur lang dwars door Nederland rijdt, besef je pas echt hoe belangrijk de agrarische sector voor ons land is. Dit gaat over mensen met hart voor hun bedrijf en niet om een getal dat je kunt veranderen door in een Haags kantoor op een knop te drukken. Ik zou zeggen: geef je ogen eens de kost, voordat je rapporten schrijft en met cijfers gaat goochelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer