Schouten+heeft+ons+niet+verrast
Column
© Maartje van Berkel

Schouten heeft ons niet verrast

Veel geschreeuw en weinig wol, zei de drommel en hij schoor zijn varken. Een gezegde dat we nog maar weinig horen, maar op het stikstofdossier nog steeds van toepassing is.

PAS-melders, boeren wiens vergunning is vernietigd en anderen die te goeder trouw hebben gehandeld, maar nog steeds zonder vergunning zitten, hoopten dat het ministerie van LNV deze week met de beloofde oplossingen zou komen. Maar helaas, we werden niet blij verrast. Er is weinig verschil met de plannen van april.

Er wordt veel gepraat, maar bar weinig geluisterd. Vorige week stuurden we als LTO Nederland, samen met NAJK en andere belangenbehartigers, een brandbrief over het stikstofbeleid: we moeten legaliseren, registreren en dán reduceren. Eerder pleitten we al voor een focus op innoveren in plaats van saneren. De oplossingen die worden aangedragen vanuit de overheid, zijn halfslachtig en bieden diverse partijen weer de ruimte om eindeloze rechtszaken te gaan voeren.

Natuurlijk begrijpen we als agrarische sector dat we onze bijdrage moeten leveren en dat zullen we ook doen. Maar als je iets van ons vraagt, moet je ook naar ons antwoord luisteren. Maak ons niet onderdeel van het probleem, maar van de oplossing. En probeer niet de hoek waar de kennis en kunde zit steeds kleiner te maken.

Laat ons doen waar we als Nederlandse agrosector goed in zijn: innoveren

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Laat ons doen waar we als Nederlandse agrosector goed in zijn: innoveren. Dus, landbouwminister Carola Schouten, laat uw oor niet hangen naar de hardste schreeuwers en kortetermijndenkers. Grootschalige opkoop is duurder en zet minder zoden aan de dijk dan het steunen van technische oplossingen. Zorg voor goed, duurzaam beleid met financiële ondersteuning, dan komen we er samen wel uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer