'Dreiging no-dealbrexit drama voor Brussel'

En weer speelt er zich een drama af in Brussel. Waarom lukt het de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) niet om gezamenlijk tot een verstandige oplossing te komen?

%27Dreiging+no%2Ddealbrexit+drama+voor+Brussel%27
© Maartje van Berkel

De gevolgen van een no-dealbrexit zullen verschrikkelijk zijn. Directe importheffingen, in de land- en tuinbouw al gauw 10 procent. Het VK is onze derde exportbestemming, jaarlijks goed voor ruim 8 miljard euro. De schade aan alleen belastingen bedraagt dus al 800 miljoen euro.

Dat raakt vooral de groente- en fruittelers, veehouders, siertelers, boomkwekers en akkerbouwers. We krijgen te maken met kosten van het extra papierwerk, de wachttijden aan de grens en de fees die we moeten gaan betalen aan inspectiediensten.


Twee schuld

Het is dus cruciaal dat Brussel en Londen alles op alles zetten om eruit te komen. Het Verenigd Koninkrijk heeft ervoor gekozen de Europese Unie te verlaten, maar het is te makkelijk om het uitblijven van een deal volledig op de Britten af te schuiven. Waar er twee vechten, hebben er twee schuld.

Wie te ver voor de troepen uitloopt, staat uiteindelijk alleen

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Brussel moet opletten dat ze haar eigen burgers niet kwijtraakt. Wij hebben het VK ook nodig. Zeker als Nederland. We doen al eeuwen zaken met ze; de gevolgen zijn voor ons dan ook veel groter dan voor al die andere landen in Europa.

De Europese Unie moet in contact blijven met de ondernemers die de gevolgen van een no-dealbrexit het hardste zouden voelen. Om draagvlak voor en het vertrouwen in de EU te behouden, is het ontzettend belangrijk dat er écht wordt geluisterd naar wat er in de praktijk speelt, of het nou om de Green Deal gaat of over handelspolitiek. Wie te ver voor de troepen uitloopt, staat uiteindelijk alleen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer