Aan tafel zitten is niet genoeg

We zeggen vaak dat het bij onderhandelingen belangrijk is aan tafel te zitten. Als in de stikstofdiscussie en het mestdossier iets pijnlijk duidelijk is geworden, dan is het dat aan tafel zitten alleen niet genoeg is.

Aan+tafel+zitten+is+niet+genoeg
© Maartje van Berkel

Als je aan tafel zit, moet je mee-eten. Je moet meepraten en er moet naar je worden geluisterd. En vervolgens moet je boodschap niet worden vergeten zodra je de tafel verlaat.

We hebben als LTO bij het ministerie aan tafel gezeten, we hebben onze plannen gepresenteerd en samen nagedacht over hoe de sector oplossingen kan bieden voor de huidige uitdagingen. Oplossingen die praktisch haalbaar zijn, breedgedragen plannen. En wat schetst mijn verbazing: er gaat een brief naar de Kamer met ‘oplossingen’ die de plank volledig misslaan, niet uitvoerbaar blijken en op weerstand stuiten.

Het is af en toe om moedeloos van te worden. Gelukkig was er dan dinsdag de troonrede, waarin waardering wordt uitgesproken voor het voedsel dat wij produceren. Het zou niet bij die mooie woorden moeten blijven.

De regering moet begrijpen dat nog meer wet- en regelgeving niet meer door boeren en tuinders wordt geaccepteerd

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Ik ben blij dat de regering investerend de crisis uit wil, maar investeer die toegezegde financiële middelen dan wel waar het helpt: in innovatie. En denk daarbij verder vooruit dan één kabinetstermijn. Met saneren komen we er niet. Zorg dat onze jonge ondernemers met vertrouwen kunnen investeren en dat we hen een toekomst kunnen bieden. Daarnaast moet de regering begrijpen dat nog meer wet- en regelgeving niet meer door boeren en tuinders zal worden geaccepteerd. Maak het simpel en duidelijk.

Een perspectiefvolle toekomst bereiken we samen door naar elkaar te luisteren, maar dan moet iedereen wel aan tafel blijven tot na het dessert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer