Bakker en boer vinden elkaar in Puur Polder streekbrood

Wat startte als een geintje, begint voor akkerbouwer Peter Holster uit Marknesse en bakker Pieter Houtsma uit Vollenhove steeds serieuzere vormen aan te te nemen: het produceren van Puur Polder Flevolands streekbrood.

Bakker+en+boer+vinden+elkaar+in+Puur+Polder+streekbrood
© Joost de la Court

Ze kennen elkaar al jaren. Bakker Pieter Houtsma woont aan de Flevolandse kant van het Vollenhovermeer en kijkt uit op de akkerbouwpercelen van boer Peter Holster in Marknesse. Holster werkt in maatschap met zijn ouders op hun akkerbouwbedrijf aan de Ettenlandseweg, maar woont aan de overkant vlak bij de bakkerij van Houtsma in het Overijsselse stadje Vollenhove.

Toch viel pas onlangs het kwartje, zegt Holster. 'We raakten aan de praat en ik zei als geintje: jij bent bakker en ik heb tarwe, daar moeten we wat mee doen. Daarover doordenkend is dat het Puur Polder streekbrood geworden.' Het ligt sinds eind augustus in de winkel van Houtsma.


Maatschap

Holster kwam tien jaar geleden in de maatschap, nadat hij na een has-opleiding Agrotechniek en Management in Dronten eerst bij verschillende werkgevers in de agribusiness had gewerkt. 'Ik heb van mijn opa geleerd dat als je wat wilt bereiken, het verstandig is altijd goed om je heen te kijken, buiten de dampalen zeg maar. Maar uiteindelijk wil ik toch het bedrijf overnemen.'

Ik vind het gewoon belangrijk dat je als boer laat zien waar je mee bezig bent

Peter Holster, akkerbouwer in Marknesse

Dat akkerbouwbedrijf is 38 hectare groot, waarop pootaardappelen, uien, bieten, witlof en tarwe worden verbouwd. Omdat er van dat beperkte oppervlak drie monden moeten worden gevoed in plaats van twee, is het bedrijf al wat aangepast. De consumptieaardappelen werden ingeruild voor de teelt van hoger renderend pootgoed, er werd geïnvesteerd in een nieuwe bewaarschuur en Holster startte een nevenactiviteit als dronepiloot.


Nieuwe kansen

'Zo volg ik nog steeds opa's advies. Aardappelen zijn ons dagelijks brood, maar ik blijf nieuwsgierig naar nieuwe kansen.' Een van die kansen was dus dat gesprek met bakker Houtsma. Net als Holster heeft ook hij enkele jaren geleden een baan buiten de ouderlijke bakkerij vaarwel gezegd om bedrijfsopvolger te worden. En ook Houtsma zag een kans in het opzetten van een nieuw streekbrood. 'Ik draai met een laag rendement. Zeker sinds het uitbreken van het coronavirus is het geen vetpot omdat mijn horecaklanten zijn weggevallen. Dat trekt een zware wissel op mijn bedrijf', zegt hij.

Het tweetal besloot vorig jaar kleinschalig te starten. Holster zaaide 6 hectare Talent baktarwe in in plaats van voertarwe. Van de 60 ton opbrengst ging na de oogst in augustus 1.200 kilo ruw product in een bigbag eerst naar Poldergraan in Biddinghuizen om daar te worden gezeefd. Die geschoonde tarwe werd daarop in tilbare zakken van 25 kilo door het tweetal op een platte kar afgeleverd bij de Monnikenmolen in Sint Jansklooster om tot meel te worden gemalen.


Tranen in de ogen

Een gedenkwaardige dag, zegt Holster. 'De molen werkt met vrijwilligers en een van hen kreeg spontaan de tranen in de ogen. Dit is precies zoals het hoort, vond hij: graan van de plaatselijke boer, gemalen door een molenaar in de buurt en gebakken en verkocht door de plaatselijke bakker.'


De Monnikenmolen in Sint Jansklooster.
De Monnikenmolen in Sint Jansklooster. © Joany Troost

Beide ondernemers kunnen het alleen maar beamen. Houtsma vindt het concept aantrekkelijk: 'De keten is heel kort. Dat houdt het simpel, de consument kan het volgen en je krijgt een puur en eerlijk product. Meelproducenten als Koopmans zeggen ook dat ze lokaal geproduceerd meel leveren, maar dat is een rekbaar begrip. Hun graanleveranciers zitten tot 200 kilometer verderop en het is toch bulk.'


Eenvoudig businessmodel

Hun businessmodel is tamelijk eenvoudig. De 1.600 kilo tarwe van dit jaar levert zo'n tweeduizend broden op. Holster krijgt wat meer voor zijn graan dan normaal en Houtsma vraagt 25 cent per Puur Polder volkorenbrood extra. De bakker verklaart daar echt niet echt rijk van te worden. 'Je bent bijvoorbeeld veel meer tijd kwijt aan het organiseren van de keten. En ik bak dit brood volgens een speciaal recept met zo min mogelijk toevoegingen.'

'De bakker verdient er meer aan en ik ook wat', vat Holster het met een knipoog samen. 'Ik doe het overigens niet voor het extra inkomen. Ik vind het gewoon belangrijk dat je als boer laat zien waar je mee bezig bent.'


Veel belangstelling

De strategie is kleinschalig beginnen en kijken wat het wordt. Aan belangstelling overigens geen gebrek. Wat publiciteit via de eigen sociale media en in de regionale krant volstond om kopers uit alle windstreken naar de winkel te lokken. 'Ze komen vanuit Giethoorn, maar zelfs ook speciaal vanuit Zwolle hiernaartoe om een Puur Polder brood te kopen', stelt Houtsma met voldoening vast. 'Het geeft wel aan dat de consument steeds bewuster wordt.'

Hoe nu verder? 'Het kan best serieus worden', erkent Holster. 'Volgend jaar geen bigbag meer met graan, maar een kiepwagen vol.'


Bakkerij Houtsma in Vollenhove.
Bakkerij Houtsma in Vollenhove. © Joost de la Court


Dronepiloot van het eerste uur

Akkerbouwer Peter Holster uit Marknesse is met zijn bedrijf Akkeranalyse een dronepiloot van het eerste uur. 'Er is nog veel innovatie mogelijk. Met mijn dronebeelden en het achterliggende computerprogramma weet ik van iedere vierkante meter wat er gebeurt. Voordeel is dat je via de takenkaart die dat oplevert, een veel gelijkmatiger teelt kunt creëren door een betere verdeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en met zo min mogelijk machinebewegingen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar je wint de slag als je weet wat je doet.' Voordat een scan kan worden uitgevoerd, wordt een vluchtplan opgezet van het te scannen perceel. Dit kan eenvoudig op locatie. Wanneer het vluchtplan gereed is, wordt de drone handmatig gelanceerd en scant deze het perceel. Na de vlucht worden alle data geëxporteerd en kunnen deze worden geanalyseerd en gerapporteerd. Dat levert een taakkaart op die is te koppelen aan de bouwplanadministratie en aan werktuigen die gebruikmaken van gps.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer