Noordelijke+akkerbouwers+positief+over+online+spuitlicentiebijeenkomst
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Noordelijke akkerbouwers positief over online spuitlicentiebijeenkomst

De online spuitlicentiebijeenkomst 'Actualiteiten gewasbescherming en voorkomen van emissie' was donderdag 4 februari met 28 noordelijke deelnemers volledig uitverkocht.

Deelnemers bespraken in werkgroepen hoe om te gaan met veranderingen in de wereld van de gewasbescherming. De nieuwe vorm beviel goed. 'Ik heb alleen de nazit na afloop gemist', schreef een van de deelnemers. CLM Onderzoek & Advies organiseerde de bijeenkomst in opdracht van LTO Nederland en het project 'Schoon erf, schoon water' voor ondernemers in Groningen en Friesland.

Een spuitlicentiebijeenkomst betekent niet twee uur lang luisteren naar een presentatie, maar een interactieve online bijeenkomst. Dat is gelukt door af te wisselen tussen presentaties voor de hele groep en werkgroepen van zeven deelnemers en een deskundige gespreksleider.

In de gespreksgroepen kreeg iedereen de kans om de theorie te koppelen aan de persoonlijke bedrijfssituatie. Voor deelnemers was het een goed alternatief voor een spuitlicentiebijeenkomst in de zaal. Met reacties als 'boven verwachting gegaan' en 'concept werkt goed' spraken zij hun waardering uit.


Knelpunten middelenpakket

Peter Knippels van LTO Nederland ging met ondernemers in gesprek over de bijdrage aan waterkwaliteit. Het perspectief van de akkerbouwer was daarbij het uitgangspunt. Verder nam hij ondernemers mee door mogelijke oplossingen voor verwachte knelpunten in het middelenpakket.

Knippels pleit voor het inzetten op een alternatief voor korte en lange termijn. Op lange termijn moeten teeltsystemen robuuster en weerbaarder worden. Deelnemers zien het meest in het gebruik van resistente rassen en het verbeteren van de bodemkwaliteit.


Verandering nodig

Yvonne Gooijer van CLM Onderzoek & Advies ging met deelnemers in gesprek over geleerde lessen binnen het project 'Schoon erf, schoon water'. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kregen deelnemers een goed beeld van de mogelijkheden.

Aanleg van een wasplaats met zuiveringssysteem is niet op alle bedrijven nodig, verandering van gedrag blijkt ook al veel verschil te maken. Ook het delen van een wasplaats met een of meerdere collega's behoort tot de mogelijkheden. Tjeerd Hoekstra van LTO Noord heeft deelnemers bijgepraat over de actuele subsidiemogelijkheden voor emissiebeperkende maatregelen.


Nieuwe bijeenkomst

Door de limiet van 28 deelnemers heeft niet iedereen die dat graag wilde deel kunnen nemen. Bij voldoende aanmeldingen wordt een nieuwe bijeenkomst georganiseerd. Boeren die op een laagdrempelige manier een punt willen halen voor de spuitlicentie kunnen een email sturen aan thoekstra@ltonoord.nl. Ze krijgen dan als eerste de uitnodiging.

Aanmelden voor het project 'Schoon erf, schoon water in Groningen (zowel akkerbouw als melkveehouderij) en Friesland (akkerbouw)' is nog mogelijk. Dit kan via www.schoonerfschoonwater.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer