Coulanceregeling+spuitlicentie+geldt+tot+eind+dit+jaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Coulanceregeling spuitlicentie geldt tot eind dit jaar

De coulanceregeling voor licenties gewasbescherming met als einddatum 16 maart 2020 geldt tot en met 31 december van dit jaar. Dat heeft het Bureau Erkenningen bekendgemaakt.

Vanwege de corona-uitbraak in Nederland werden per 16 maart alle bijeenkomsten en cursussen verboden. Voor licentiehouders gewasbescherming was het niet meer mogelijk om bijeenkomsten te volgen voor de licentieverlenging. Landbouwminister Carola Schouten stelde een coulanceregeling in om dit ongewenste gevolg teniet te doen.

Nu de mogelijkheid er weer is om kennisbijeenkomsten te organiseren, is ook duidelijk hoe de coulanceregeling gaat uitwerken. De coulanceregeling geldt voor alle licenties (vakbekwaamheidsbewijzen) gewasbescherming, mollen/woelrattenbestrijding en knaagdierbeheersing met een einddatum van 16 maart 2020 tot en met 31 december 2020.


Kennisbijeenkomsten

Deze licenties mogen hun ontbrekende kennisbijeenkomsten volgen tot 1 januari 2021. Wanneer er voldoende kennisbijeenkomsten zijn gevolgd, wordt de licentie verlengd met ingang van de einddatum van de bestaande licentie, meldt Bureau Erkenningen.

Normaliter kunnen er geen deelnames aan bijeenkomsten op licenties worden bijgeschreven als deze zijn gevolgd na de einddatum van de licentie. Inmiddels is dit aangepast voor de genoemde categorie licenties.

Met een licentie die vervalt tussen 16 maart en 31 december 2020 kunnen werkzaamheden conform die licentie tot 1 januari 2021 blijven worden gedaan. Voor licenties met een vervaldatum buiten de genoemde periode geldt de coulanceregeling niet.


Einddatum licenties

In de periode van 16 maart tot en met 31 december zijn er 8.900 licenties die hun einddatum bereiken. Daarvan zijn er inmiddels bijna 4.300 verlengd. Voor 4.600 licenties geldt dat nog een of meer bijeenkomsten moeten worden gevolgd.

In de afgelopen jaren zijn er in de periode 1 juli tot 1 januari gemiddeld 15.500 deelnames aan diverse kennisbijeenkomsten gerealiseerd. Daarmee wordt dan ook verwacht dat zich geen capaciteitsproblemen voor zullen doen.


1,5 meter-kennisbijeenkomsten

In de afgelopen twee maanden zijn er al 110 nieuwe cursusplannen voor kennisbijeenkomsten bij Bureau Erkenningen goedgekeurd. Alle nieuwe plannen zijn voor 1,5 meter-kennisbijeenkomsten, geeft Bureau Erkenningen aan.

Naast de bestaande digitale kennisbijeenkomsten is er een grote keur aan mogelijkheden voor het volgen van bijeenkomsten die passen bij het bedrijf of de werkzaamheden van de licentiehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer