Gewijzigde+regels+spuitlicentie%3A+5+vragen
5 vragen
© Koos v.d. Spek

Gewijzigde regels spuitlicentie: 5 vragen

Bij de spuitlicentie zijn er verschillende bewijzen van vakbekwaamheid gewasbescherming (BvV). De onduidelijkheid rond de regelgeving heeft overtredingen tot gevolg. Soms heeft iemand enkel BvV uitvoeren, terwijl BvV bedrijfsvoeren nodig is.

Waardoor zijn de overtredingen ontstaan?

Een aantal jaren geleden is de wetgeving over de benodigde spuitlicenties (het bewijs van vakbekwaamheid voor gewasbescherming) binnen (landbouw)bedrijven gewijzigd. Uit signalen vanuit de sector en inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat deze wijzigingen onvoldoende zijn doorgedrongen tot de mensen die in de sector werkzaam zijn. Oorzaken zijn onder andere onduidelijkheden over de uitleg van de wetgeving en onvoldoende communicatie.

Wat is de standaardregel?

Uitgangspunt is dat binnen elke onderneming waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt door de onderneming zelf - dus geen volledige uitbesteding aan de loonwerker - tenminste één persoon werkzaam is met BvV bedrijfsvoeren (oude licentie 2) en daarbij tevens aanwezig of beschikbaar moet zijn. Alle andere personen die werkzaam zijn binnen de onderneming hebben dan voldoende aan BvV uitvoeren (licentie 1).

Zijn er uitzonderingen?

De enige uitzondering is er voor agrarische ondernemers geboren voor 1 januari 1996 die geen personen in dienst hebben die gewasbeschermingsmiddelen toepassen waarvoor een BvV vereist is, of personen in dienst hebben die alleen handelingen uitvoeren waarvoor een veiligheidsinstructie voldoende is. Deze ondernemers hebben voldoende aan BvV uitvoeren (licentie 1).
Loonwerkers vallen niet onder deze uitzondering van ondernemers van landbouwbedrijven, omdat zij werkzaamheden uitvoeren voor en in opdracht van derden. Daarvoor is BvV bedrijfsvoeren (oude licentie 2) vereist.

Wat is de aard van de overtredingen?

Wat blijkt is dat er binnen veel bedrijven met medewerkers in dienst die ook middelen toepassen, geen persoon werkzaam is die BvV bedrijfsvoeren (oude licentie 2) heeft, maar enkel BvV uitvoeren (licentie 1). Hiermee worden binnen deze ondernemingen de regels overtreden.

Wat doet de NVWA?

De NVWA heeft aangegeven dat ze dit jaar in gevallen waar het BvV bedrijfsvoering gewasbeschermingsmiddelen ten onrechte nog niet aanwezig is, zal volstaan met een waarschuwing. De ondernemer moet wel actie ondernemen om binnen de onderneming alsnog het juiste BvV te halen. Indien dit binnen de met de ondernemer afgesproken termijn wordt geregeld, zullen geen sancties volgen op deze overtreding.

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer