Mineralenproducent+BTC+De+Peel+gaat+weer+gas+geven
Nieuws
© Jos Thelosen

Mineralenproducent BTC De Peel gaat weer gas geven

Het nieuw leven inblazen van mineralenproducent Bio Transitie Centrale (BTC) De Peel komt in een stroomversnelling. Een gedeelte van de scheidingsinstallatie die nodig is voor vernieuwing van het verwerkingsproces is afgeleverd.

Op de locatie in het Brabantse Odiliapeel is in 2015 een installatie gebouwd om mineralen te herwinnen en rust een vergunning om 200.000 ton mest per jaar te verwerken. Door technische problemen is die capaciteit nooit gerealiseerd en is de installatie begin 2018 stilgelegd.

Eind 2019 werd faillissement aangevraagd en in mei 2020 kondigde Henk Willems van VP-Hobe een doorstart aan. 'Medio januari 2021 zijn alle oude zaken afgewikkeld en is de financiering rondgekomen. Het plan is om in juli op te starten.'


Zelfvoorzienend

Naast het ombouwen van de bestaande installatie wordt de vergistingsstap samen met het bedrijf Blue Sphere opgepakt. Met vrijkomend biogas gaat BTC De Peel stroom opwekken en benutten voor het terugwinnen van mineralen. Het streven is om wat energieverbruik betreft zelfvoorzienend te zijn.

Behalve korrels en water dat wordt teruggegeven aan de natuur komt er ook mineralenconcentraat vrij. Op termijn verwacht Willems dat deze vloeibare mineralenfractie opdroogt door procesoptimalisatie.


Twence

Naast de activiteiten bij BTC De Peel start VP-Hobe met een ander project om mineralen te herwinnen. Het bedrijf levert de installatie voor de mestverwaardingsinstallatie van Twence in het Twentse Zenderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer